”Wilton har varit en fin ädelsten”

Av: Pelle Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rickard Norling talar ut om spelartapp

1 av 2
Rikard Norling tror att AIK klarar sig utan Wilton.

Mitt i guldstriden tappade han sin största stjärna.

Nu berättar Rikard Norling om kontrasten i att vara tränare i en av Sveriges största klubbar – och samtidigt en internationell småspelare.

I torsdags kom bomben som skakade fotbolls-Sverige. Wilton Figueiredo lämnade AIK för Rayyan SC i Qatar – då alla trodde att transferfönstren redan stängts.

– På något sätt är det bara en del av jobbet. Det är som på Aftonbladet, en dag är Robert Laul borta och helt plötsligt sitter Mattias Lühr där istället. Det är ett nytt ansikte, men du gör ändå ditt jobb. Och framför allt så kommer det att komma ut en tidning dagen därpå.

Hur ser du på övergången?

– AIK är på något sätt som ett vackert smycke och Wilton har varit en väldigt fin ädelsten i det smycket. Det kan man bara konstatera, sen fungerar det så att i den här klubben kommer det alltid att komma en ny ädelsten och fylla upp den tomma platsen. AIK överlever allt och alla, på något sätt.

Det var poetiskt...

– Ja, men det är så jag känner.

Alternativ finns

Hur ser du på möjligheterna att ersätta honom inom truppen?

– Vi har en bra konkurrenssituation i truppen trots allt, med Lucas Valdemarin, Ivan Obolo och Daniel Mendes. Sen finns det ytterligare potentiella alternativ i de yngre spelarna som kan ta steget fram.

Är det verkligen läge för dem att ta det klivet just nu, när så mycket står på spel?

– Ja. Det vore ju bedrövligt om jag sa nej, då finns det ju ingen anledning för dem att träna och hålla på. Det finns alltid utrymme för de som utvecklas.

Annars känns det som att Ivan Obolo är den naturliga ersättaren?

– Egentligen är väl ingen av de tre lika varandra, men visst, Ivan och Wilton påminner kanske mest om varandra, det är mer av Ivans spelstil. Lucas går ju mer på djupet och är en jävligt bra straffområdesspelare.

Kan du tvingas välja mellan Uefacupen och Lennart Johanssons pokal?

– Nej, ambitionen är att vi ska fixa båda.

Realistiskt?

– Ja, det tycker jag.

Överkomligt schema

Varför?

– Det kryllar inte av matcher, det är ett klart överkomligt schema. Det är klart att det blir intensivt och vi måste vara grymt noggranna, men någonstans är det hanterbart.

Har skriverierna kring Wiltons övergång påverkat er?

– Nej, jag tycker inte att det har varit så mycket skriverier med tanke på vilken bra spelare han är. Det har varit mycket fokus på landslaget. Att Wilton slutar i AIK, en så pass stor grej, har kommit i skymundan av EM-kvalet.

Känner du ingen nedstämdhet över att klubben bestämmer sig för att sälja en så pass viktig spelare mitt i slutspurten?

– Om det vore så att man inte var involverad i besluten så hade det varit lätt att ha en massa åsikter. Men jag har varit det, vi har diskuterat fram och tillbaks och kommit fram till en lösning som vi alla kan stå för.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN