Fotboll

”Jag vill testa spel i England”

Av: 

Zendry Svärdkrona

FOTBOLL

S

emesterfiraren Johan Elmander ser avslappnad, lite lätt solbränd och harmonisk ut.

Toulouse återsamlades i går, men lagets populäre anfallare har fått ytterligare en veckas ledighet.

– Jag talade med tränaren (Elie Baup) och han sade att det var helt okej. Jag åker ner den 7 juli, säger Johan Elmander.

Den 26-årige alingsåsaren är en öppen person som har ett avspänt förhållande till media och fans.

Men efter en lång säsong med framgångar i franska ligan och slutligen den intensiva dramatiska EM-kvalmatchen på Parken i Köpenhamn tyckte han att det räckte.

Medvetet drog han sig tillbaka, stängde av sin telefon, tackade nej till alla fotbollsklubbar som ville ha honom på sina sommarläger och hängav sig åt – lugnet.

– Det tog en och en halv vecka innan allt släppte. Och sen har jag fått tid att varva ner och kunnat njuta av att ha riktig semester, säger han.

”Nu har jag sug efter fotboll igen”

Han har varit kvar i Sverige, både i Alingsås och i familjens sommarhus på västkusten och i Göteborg. Han har umgåtts mycket med sina fotbollsbröder, storebror Patrik (Jönköping Södra) och lillebror Peter (Qviding) och föräldrarna i barndomshemmet.

– Man är inte van att bo hemma hos mamma och pappa, men det funkar. Att sitta på uteterassen och bara koppla av och, om man vill, gå över till skolgården och spela lite boll mot väggen som man gjorde när man var fem år. Det är en skön känsla.

De senaste dagarna har lusten återvänt.

– Nu har jag sug efter fotbollen igen, det spritter i benen och det ska bli skoj att komma tillbaka, säger han.

Han har under semestern märkt att framgångarna i Toulouse och i landslaget innebär en ny uppmärksamhet.

– Det är många fler som stannar och vill prata och jag märker att folk pekar på mig. Jag tycker det är okej. Folk är inte ohövliga. Många har velat diskutera Danmarksmatchen, berättar Johan Elmander.

Nya designade skor

Även från media och sponsorer är efterfrågan mycket större. För ett halvår sedan skrev Johan nytt individuellt kontrakt med Adidas. Han får, bortsett från en ny inkomst, specialdesignade skor.

– Jag hade skor som klämde lite fram i tårna och därför gjorde vi nya helt efter mina behov, säger han.

Han kommer inom kort att skriva avtal med två nya sponsorer, vilka produkter det handlar om vill Johan inte avslöja, men det är inte kalsongreklam.

– Jag har fått förfrågan om det, men har tackat nej, det är inte riktigt min sak, Fredrik Ljungberg får stå för den biten...

Han är selektiv och väljer att samarbeta med några få.

Fotbollen kommer först, det andra är bonus.

Lika strategisk är Johan Elmander när det handlar om att kommentera ryktena kring honom,

Sedan april har han valt att inte kommentera några som helst uppgifter om andra klubbar än sin nuvarande Toulouse.

– Man kan inte gå ut och dementera alla rykten, säger han.

Men att inte få berätta att man verkligen står på Juventus önskelista måste vara svårt?
  

– (skratt)... Jag kommenterar ju inte sådana saker.

Toulouse president, den utåtriktade, udda Olivier Sadran, har gjort sitt för att mota de stora klubbjättarna i grind. Han har drivit en chocktaktik i fransk media och tydligt gjort klart att Johan Elmander stannar i klubben.

Prislappen är enorm, enligt Sadran, högt över de 238 miljoner kronor som Franck Ribéry kostade Bayern München.

Johan Elmander har hört om utspelet men säger diplomatiskt.

– Jag har inga kommentarer?...

Men är det inte en bekräftelse på att hur viktigt det är för klubben att du stannar – du måste ju känna något när du hör det?
  

– Jo, absolut. Det är otroligt smickrande, de tror på mig och vill bygga laget kring mig.

Olivier Sadran verkar ha en spännande personlighet?
  

– Han är en skön person, ändå har han respekten. Det är en president som vet vad han vill. Men han är lite som en kompis med oss spelare, han småsnackar och tränar ibland med oss.

En av Sadrans sommarvärvningar är Jon Jönsson, Elsborgs mittback.
  

– Det är jätteskoj, vi träffades dan före midsommar och har snackat en del. Jag tror att han kommer att trivas jättebra och han kommer att lyfta laget. Han har hittat sin plats som mittback, han är passningssäker och det är bra i franska ligan, säger Elmander.

Johan Elmander gör sin andra säsong i Frankrike. Klubben blev ligatrea och ska spela i Champions League-kvalet.

Men Toulouse är ingen slutstation för den svenske succéanfallaren.

– Någon gång vill jag testa att spela i Spanien eller England, det är en dröm som jag haft sedan jag var liten. Men som det känns nu får nästa steg vara ett högre kliv. Det får vara en klubb som är bättre än Toulouse för att gå till Spanien eller England.

Spanien och England – inte Italien?
  

– Jag tror att de ligorna passar mitt spelsätt bäst, men man ska aldrig säga aldrig.

Är Toulouses spelstil optimal för dig?
  

– Emellanåt. På bortaplan, blir det väldigt ensamt på topp ibland. Jag tror ingen spelare passar att spela ensam mot fyra backar. Men i stället för att tjura får man får göra det bästa, jag har blivit bättre på att hålla fast bollen och vänta på att mittfältet kommer upp.

Det offensiva ansvaret vilar tungt på dina axlar?
  

– Ja, framförallt på bortaplan. Ett tag var taktiken ”spela upp bollen på Johan så ska han göra mål”... man kanske lyckades en på hundra och gjorde man det en match så trodde alla att man skulle göra det igen. På hemmaplan kommer vi upp med yttrarna och jag får mer understöd av den killen som ligger bakom mig, som en nummer tio.

”Nu ser jag knappt målvakten”

Det stora ansvaret har fått Johan Elmander att växa som spelare. Samma utveckling har det varit i landslaget. Zlatan Ibrahimovics frånvaro, bojkott och sedan ljumskskada, har på ett sätt gagnat Elmander.

– Jag har fått spela lite mer för att han var borta. Jag känner att folk känner mer trygghet med mig på planen nu. Jag fick mycket skit förut och det har vänt. Folk blir inte rädda om jag är med från start, man vet att jag kan också prestera.

Vem fick du ”skit” av?
  

– Inte från media. Men jag fick höra från folk ”var var du i den matchen, vi såg dig inte”. Man hade rätt, jag var inte mogen att spela i landslaget tidigare. Nu är jag mogen för det.

Många imponerades av din kyla i avslutningarna mot Danmark, förklara den kylan?
  

– Självförtroendet höjs när man gör många mål och jag kom med ett hat trick i ryggen. Sen fick jag en bjudning i början av matchen och jag vet vad jag ska göra. Hade jag inte gjort mål tidigare på säsongen hade jag säkert skjutit 40 meter över. Dessutom är det erfarenhet. Förut när man såg en målvakt komma ut från målet såg man bara honom, inte luckorna. Det har jag lärt mig.

– Nu ser jag knappt målvakten, bara luckorna.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

RESAN FRÅN HOLMALUNDS IF TILL TOULOUSE HAR GETT 242 LIGAMATCHER OCH 64 MÅL

Johan och Amanda.
Johan och Amanda.
Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!