”AIK:s fans bestämmer”

Av: Alex Schulman

Publicerad:
Uppdaterad:

Rikard Norling: Supportrarna avgör hur länge jag stannar som tränare

Känner segervittring Rikard Norling tror på SM-guld. ”Vi blir jävligt vassa i slutet” säger han till Aftonblades Alex Schulman.
Foto: Magnus Wennman
Känner segervittring Rikard Norling tror på SM-guld. ”Vi blir jävligt vassa i slutet” säger han till Aftonblades Alex Schulman.

■ ■ Alex Schulman är AIK:are i hjärtat – men när Rikard Norling skulle bli intervjuad hotade han med att lämna intervjun om det blev för oseriöst.

■ ■ I intervjuserien ”Att vara med Alex Schulman” talar AIK-tränaren i dag om den svåra säsongsstarten och om hur nära han var att få sparken.

Foto: : MAGNUS WENNMAN
På LÄKTAREN Rikard Norling visar Alex Schulman var skåpet ska stå.

När vi talades vid på telefon häromdagen var du väldigt tveksam inför att låta en nöjesjournalist som jag intervjua dig. Du hotade med att lämna intervjun om du kände att samtalet ”spårade ur” eller ”blev oseriöst”.

– Nja, jag sa inte riktigt så. Jag ville bara veta i vilket forum intervjun skulle vara och hur du hade tänkt dig den. Det var inget hot ­eller något, jag ville bara veta vad som gällde, för då är det enklare för mig att säga nej tack och slippa göra dig besviken på plats.

Du verkar vara svårintervjuad. Du tycks förresten vara svår i största allmänhet. Jag talade med en av dina spelare inför intervjun. Han ville inte gå ut med namn, men han sa till mig: ”Nu står du inför ditt livs utmaning”. Förstår du varför han sa så?

– Ja. Jag pratar väl lite i tungor och uttrycker mig ibland konstigt. Och jag är säker på att många uppfattar mig som rent ointelligent. Men det finns nog mycket för en journalist att hämta om man läser mellan raderna. Tyvärr är det inte alla som gör det.

Fick respit

Vilken förändring AIK gått igenom under säsongen. Det var ju riktig kris där ett tag.

– Det är klart att det var illa. Men så började vi vinna i samband med att vi fick in förstärkningar. Nyförvärven fick igång de övriga spelarna, både i match och på träning, och nu går det riktigt bra.

Hur illa var det? Hur ­nära var du egentligen att få sparken?

– Med all respekt för AIK:?s styrelse och alla runt omkring, så är det i slutändan fansen som bestämmer i ett sånt läge. Om ­AIK:?s supportrar tycker att Rikard Norlings tid ska vara all, så är den all. Jag tror att vi fick respit eftersom vår förra säsong var så bra. Hade vi gjort en skitsäsong förra året, så hade kanske andra raka förlusten mot Elfsborg inneburit droppen. Nu fick vi lite mer tid och den tog vi tillvara på.

Bilden av dig utåt är att du lever med AIK 24 timmar om dygnet. Är du besatt av ditt jobb?

– Jag är oerhört passionerad. Det är mitt liv. Jag älskar AIK och det här jobbet. Jag vet inte hur många människor det finns som får möjlighet att jobba med det som man annars skulle vara beredd att betala för att göra. Det är fantastiskt.

Vad säger umgängeskretsen om ditt engagemang? Säger de att du håller på att tappa greppet om tillvaron?

– De säger inte att jag håller på att tappa greppet. De säger nog att jag redan gjort det. Jag lägger ju ner satans mycket tid och kraft på det här. Det finns inget annat för mig än att vara fotbollstränare i AIK.

Nåja, du har väl fritid då du går ut och gör saker utanför AIK?

– Nej.

Men du går väl ut och tar en öl med kompisarna ­ibland?

– Nej, nej, nej.

Bio?

– Nej. Aldrig. Det är AIK för mig. Inget annat. Bara AIK. Men det är viktigt att poängtera det, att allt detta jobb… Jag gör det inte för fansen. Jag gör det inte för att rättfärdiga min lön. Jag gör det av ren passion. Jag älskar ju att göra det.

Stärker identiteten

Som AIK:are kan jag ­ibland känna nästan större lycka av att se Djurgården torska än att se AIK vinna.

– Ja?... Ha ha.

Som när Djurgården torskade mot Kalmar senast. Jag var överlycklig, ringde runt till AIK-kompisarna och tjoade. Kan du känna igen dig i det här?

– Alltså, ja, det kan jag göra. Vi AIK:are skulle inte vara lika passionerade utan Djurgården. Det stärker identiteten hos oss.

Egentligen anses det fult att hoppas på andra lags motgångar.

– Jo jo, men så är det väl för djurgårdare också. Jag tror säkert att det fanns många djurgårdare som satt framför teven och önskade att Metalurg skulle peta in en sen kvittering i UEFA-kvalet i torsdags.

Ditt argentinska nyförvärv Valdemarin är tydligen riktigt förbannad på att han inte får nog med speltid. Spottar han efter dig på träningarna och så?

– Nej... Jag upplever... Jag har förstått att det stod i tidningarna att han var grinig... Vi pratades vid och sen så... That’s it.

Vad säger du om ­spelare som golar om sitt eget missnöje till pressen? Blir du vansinnig?

– Nej, det är en del av jobbet. Det är sånt jag räknar med.

Vem i SM-guldtruppen från 1998 skulle du vilja ha i laget nu?

– Nebo. Han var helt fantastisk under slutet av 90-talet.

Hur är det med Nebo, förresten? Röker han fortfarande?

– Det vet jag inte. Det får du fråga honom.

Han håller rökandet ­­disk-ret i alla fall, han gör det inte inför spelarna och så?

– Nej, han håller det på en bra nivå, lite vid sidan av, ha ha.

Svensk och lagom

Jag tillhör dem som tycker att ett visst mått av osportsligt ­uppträdande ger energi och nerv till sporten. Det betyder att man verkligen vill vinna. Vad är det mest osportsliga du gjort?

– Inget i ögonfallande, jag är nog jävligt lagom och svensk. Men det är klart att det hänt några gånger när man leder en match att bollen råkar studsa över ens fötter när man står vid sidlinjen. Och helt plötsligt får ingen tag på bollen när den hamnar i avbytarbåset.

Har du någonsin ­struntat i att tacka andra tränaren för matchen efter en förlust?

– Nej, för jag vet hur det är när man själv vinner och hur mycket man uppskattar att andra tränaren kommer fram. Det är nog det värsta ögonblicket som man kan utsätta sig för som tränare, när man måste gå fram och tacka efter en förlust. Det är jobbigt, men man måste göra det.

Dagen efter AIK-vinst så har jag mina rutiner och hedersstunder under dagen. Jag lusläser DN framför kaffet. Sen går jag ut på stan, visslar för mig själv, köper båda kvällstidningarna och gonar mig i vinsten. Är du på samma sätt?

– Nej. Förut läste jag inte alls tidningarna, varken i framgång eller motgång, för jag ville inte bli påverkad. Nu har jag släppt lite på det där, men det är absolut ingen motor för mig att vinna för att få läsa hyllningar i DN dagen efter.

Vilken fotbollsfloskel ­hatar du mest? Jag hatar ”komma runt på kanterna”.

– Den använder jag ofta själv. Det är ju viktigt, men jag förstår vad du menar. Annars är ”kontakt mellan lagdelarna” en riktig floskel. Det kan min fru säga efter vilken match som helst och trots att hon inte har en aning så har hon alltid en poäng. Den är hemsk.

Varför har du alltid så svårt att ta avstånd från AIK-huliganer?

– Jag kan fördöma olika handlingar som AIK-fans gör, men jag kan inte stå och säga: ”De är inte riktiga AIK:?are”. Det skär i mig när jag säger så. De älskar AIK. Alla göra det, oavsett vilken falang de tillhör. Med ett kort uppehåll har jag jobbat inom AIK sedan 1996. Jag vet hur passionen fungerar. Det ger mig en enorm respekt.

Vad tycker du om hemmastödet i år?

– Det är bättre än någonsin. Det är mycket ramsor och mycket positiv sång. Det är fantastiskt. Man står på sidlinjen, tittar upp och hör den där trumman och känner att... Man skulle nästan vilja ställa sig där uppe och sjunga med.

Tar vi guld nu då?

– Jag säger väl som så... Vi är i bra slag, vi är fokuserade på...

Nu viner flosklerna.

– Men det är så. Vi är i bra slag. Vi är med och vi kommer att göra allt för att fullfölja trenden och gör vi det blir vi jävligt vassa i slutet.

Ut i Europa

Du är oerhört ­förknippad med AIK. Allt du ­säger om AIK och ­passionen du visar för klubben gör ju att du fjärmar dig mer och mer från andra svenska klubbar. Kan du över huvud taget gå till en annan svensk klubb när du är klar med AIK?

– Det är en mycket bra fråga. Jag vågar knappt reflektera över den. Det är... Jag... Det är en riktigt bra fråga. Jag vet att jag är förknippad med AIK och att jag kanske binder ris åt egen rygg i och med många saker jag säger.

Vad är målet i tränarkarriären?

– Jag är 36 år. Om 20 år är jag 56 och då är jag som bäst. Och det är det som gör att man undrar hur det ska bli, alltsammans. Vad man ska göra sen.

Du drar kanske ut i Europa på en gång?

– Ja, men då måste det gå bra här. Och dessutom: Ska jag byta till en europeisk klubb så ska det mycket till för att hitta något som är större än AIK.

Vad har du i lön?

– Runt 80 000 i månaden, skulle jag tro.

Har du bonus för SM-guld?

– Nej, det tror jag inte. Jag är dålig på att marknadsföra mig själv. Ibland kan jag banna mig själv för att jag är som jag är och för att jag har inställningen: ”Bara jag får fortsätta att träna AIK så är jag nöjd.”

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN