Fotboll

Europa, här kommer vi

Stefan Alfelt: ”Efter år av kollektiva fiaskon kan gårdagen bli en nytändning

Foto: Bildbyrån/Ulf Höjer

HELSINGBORG. Fem lag i Europa!

Jag vet – Sverige ligger i Europa – men det är ju så vi sett på det länge nog nu. Att Europa är något otillgängligt paradis som våra bästa klubblag i fotboll bara då och då får låtsas tillhöra.

Fem lag!

I samma lottning som Bayern München, Ajax, Elmanders Toulouse, Tottenham och 71 andra klubbar som i stort sett allihop hade blivit guldtippade i allsvenskan.

Fredagen blir en stor dag för svensk fotboll – men det är bedrövligt att den ska bli det.

Ibland blir jag bara så trött på att skriva samma saker om och om igen.

I årtionden har jag tjatat om att svenska lag spelar alldeles för få tävlingsmatcher eftersom endast matcher utvecklar såväl fotbollsspelare som lag.

När botten är nådd jublar alla...

Större allsvenska och cuperna som är så lätta att förlöjliga – den svenska, Intertoto och Royal League – är och har länge varit absolut nödvändiga kvalitetshöjare för svensk klubbfotboll. Ändå har både spelare, ledare och förståsigpåare tyckt att det är meningslöst eller rent av skadligt att spela under dåliga förhållanden, mot för svaga motståndare eller för ofta.

Att lata spelare hävdar det kan jag förstå, de har tack vare sina agenter mer fast månadslön än prestationsbaserad ersättning numera. Klubbledare som inte ser sambandet förstår jag mig däremot inte alls på.

Först nu, när botten är nådd, jublar alla över att fem svenska lag gått in i Uefas andrahandsturnering. Som med tanke på den förvuxna mästarligan Champions League är närmare en D-turnering än en B-dito.

Att avancemangen dessutom skett med rätt knappa segrar, eller oavgjort, mot vad som för inte så länge sen hade ansetts som enkla motståndare, är ju inte imponerande i sig. Men efter år med kollektiva fiaskon kan en kväll som den höstlika torsdagen 30 augusti bli en nytändning.

Gillar Baxters resonemang

Oavsett vad motståndarna har hetat och oavsett hur matcherna har sett ut har Sverige fem klubbnamn med i urnorna när lottningen startar nere i Monaco 13.00. Det kan bli viktigt, eller rättare sagt – det är viktigt för svensk klubblagsfotboll eftersom det kan resultera i både fotbollsmässig utveckling och bättre ekonomi.

Önskemotståndare finns egentligen inte, men jag gillar Stuart Baxters resonemang om att det är bättre att möta ett lag med bra namn än ett för oss mindre känt. Bli utslaget av ett lag vi tycker att ett svenskt ska slå tar oss tillbaka ett snäpp mot bottennivån igen.

Det lag som slår ut ett engelskt, tyskt, franskt, spanskt eller italienskt kommer däremot anses ha presterat en bragd snudd på i nivå med MFFs Europacupfinal eller Göteborgs två Uefacuptriumfer.

Drömlottning – Sverige-Topplag

Skillnaden mellan oss och Europa har vuxit sig så stor. Så en svensk drömlottning i dag ser ut så här:

Elfsborg-Tottenham, Helsingborg-Bayern München, AIK-Ajax, Hammarby-Sevilla (om spanjorerna slår ut AEK Aten) och Häcken-Toulouse.

Tror någon att något svenskt lag kan ta sig in i det väntande gruppspelet med den lottningen? Trodde väl inte det.

Men det lag som klarar av att skrälla mot den typen av motståndare blir en viktig inspirationskälla för svensk klubblagsfotboll totalt sett.

Fem lag i Uefacupen är ett erkännande, men bara en liten bit på den långa vägen.