”Har ändrat sig förut ...”

FOTBOLL

Lasse Lagerbäck tror på Larssons landslagscomeback: Dörren är öppen

MARACAIBO

Förbundskapten Lars Lagerbäck är i Sydamerika med framtidens landslagsmän.

Men hoppas på comeback av en spelare i en helt annan division.

– Henke Larsson har ju ändrat sig förr?? säger Lagerbäck i en stor intervju med Sportbladet.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Hoppas Larsson har sagt nej förr och kommit tillbaka. Så helt definitivt hoppas inte förbundskaptenen att Larssons nej var …

Landslaget har precis avverkat Sydamerikaresans andra träningspass.

Lars Lagerbäck är knallröd i ansiktet när han kliver av planen – men det beror på solen, humöret är på topp.

– Tjena Robert, hälsar han glatt.

Det är över 30 grader varmt i tremiljonersstaden Maracaibo där Blågult bor fram till och med söndagens match mot Venezuela.

Varför åkte ni till Sydamerika?

– Jag tycker det är intressant både för ledare och spelare att komma till miljöer där man inte varit tidigare. Sydamerikanska spelare är alltid individuellt skickliga och lagen har stor tempovariation i sitt spel. Ena stunden går de och lunkar för att sedan blixtra till. Det är inte så vanligt i Europa.

”Skapa vinnarmiljö”

Vad hoppas du få ut av matcherna?

– Det viktigaste är att vinna. Det har vi pratat med killarna om, att skapa en vinnarmiljö i gruppen. Det handlar också om att skaffa erfarenhet, att de här killarna förstår vad fotboll på den här nivån handlar om. Sedan får de ta med erfarenheten hem och jobba vidare för att utvecklas, säger Lagerbäck.

Truppen består av 22 nordiska spelare varav endast Niclas Alexandersson, Anders Svensson och Rami Shaaban är att betrakta som ordinarie. Övriga är en blandning av framtidsmän och utfyllnad.

I gårdagens Sportbladet fanns en granskning av truppen och Lagerbäck håller med om att uttagningen i första hand tar sikte på tiden efter EM 2008.

– Jag kan delvis hålla med om det. Det finns spelare som är intressanta, som skulle kunna ta kliv ganska snabbt – men det är inte realistiskt att tro att de är särskilt många. Men man vet inte, kanske hinner någon etablera sig till EM …

Vem tänker du på?

– Svårt att peka ut någon enskild, men tittar du på konkurrenssituationen har ytterbackarna störst chans.

– Sedan är några av de yngre intressanta också, typ Samuel Holmén, säger Lagerbäck.

Toivonen utskälld

Under gårdagens pass noterade Sportbladets utsände en intressant ögonblicksbild som beskriver vad som är viktigt att tänka på för en ung spelare. Det var Ola Toivonen, 20, som försökte ”lattja” in ett friläge, misslyckades, och fick en drapa av Lagerbäck.

– En stor skillnad mellan allsvenskan och de större ligorna är att spelarna är mycket mer kliniska utomlands, de slår till bollen hårdare i avsluten och passningarna. Det går inte att lattja till det på träningen och tro att man har mer tid än man har, säger Lasse Lagerbäck.

Efter matchen mot Venezuela väntar dubbelmötet med Ecuador.

I februari samlas den ”riktiga” truppen för genrep mot Egypten. I slutet av mars återstartar EM-kvalet.

Har Zlatan lämnat klartecken?

– Ja, det upplevde jag att han gjorde i höstas. Vi hade ett snack strax innan jul och då var det inga problem.

Chippen har kört fast

Hur ser du på ”Chippens” flytt till Roma?

– Det är väl om möjligt ännu tuffare konkurrens där än i Nantes. Samtidigt verkade det ju som att ”Chippen” helt kört fast. Då tror jag det är bra att byta miljö. Bara att hoppas att han får lite speltid.

Henke har ändrat sig om landslaget förr. Tror du han kan svänga igen?

– Ja, han har ju gjort det (skratt). Svårt att veta, men Henke vet att dörren står öppen.

– Det är svårt att dra växlar på en match. Hans situation är ju trots allt inte mindre jobbig än efter VM. Nu kommer han spela fotboll två år i rad. Men fortsätter han så här kommer vi nog att höra av varandra, även om jag upplevde hans besked som definitivt den här gången.

Fredrik Ljungberg verkar ha det turbulent i Arsenal. Har du pratat med honom?

– Fredrik behöver inte mig som bollplank. Han är så bra på att ta sina egna beslut.

– Jag hörde om det innan vi åkte, men det har ju återkommande varit rykten om Fredrik. Jag är inte säker på att det finns så mycket fakta i de här ryktena. Och för landslaget tror jag inte det har någon större betydelse, säger Lars Lagerbäck.

Henke i landslaget

ARTIKELN HANDLAR OM