Alfelt: En välriktad spark i röven på moralfjanteriet

FOTBOLL

Tystade krogkritiken – gjorde mål för tredje matchen i rad

MALMÖ

. Juniors volleymål säkrade inte bara MFFs första hemma­seger sen 28 april. Det blev samtidigt en välriktad spark i röven på det moralfjanteri som förpestar vår vardag nuförtiden.

Jag gillar när lirare ger svar på förtal.

Jag älskar att få ett svar som: ”Klart jag blev förvånad över uppmärksamheten. Jag har ju gått ut sen jag kom hit.”

Ni kan storyn. Junior jagades av eller tjafsade med (välj själv, ingen mer än de direkt inblandade vet) fulla unga män som inte var mer MFF-fans än att de kanske sett någon match.

Malmös brassestjärna var enligt ”vittnesmål” nykter. Problemet var tidpunkten. Han – och flera andra MFF-spelare – var ute tre på natten före en träningsfri dag.

Hujedannemej så fruktansvärt.

Junior var alltså ute natten före en fridag. Ungefär som vanliga svenska arbetare och tjänstemän firar fredag/lördag, med den skillnaden att de oftast super skallen av sig.

Jag fattade aldrig problemet när jag läste veckans rapporter om det som ändå inte beskrevs med alla de rätta detaljerna. En anställning som fotbollsspelare kan aldrig tvinga någon att behöva leka munk dygnet runt året runt.

Inte outstanding, men bra

Junior var bra mot BP. Inte outstanding, men han gjorde mål för tredje matchen i följd. Vad spelar då en kväll på stan för roll annat än för

moraltöntarnas inskränkta hjärnspökande?

Jag satt en gång med Eric Persson som berättade om hur han och andra MFF-ledare på söndagmorgnar åkte runt i

Malmö för att samla ihop laget man skulle ha med sig i en buss till bortamatch. Inte alltid ett direkt lätt jobb eftersom alla inte gick att finna på sina normala bostadsadresser, men laget vann allsvenskan med jämna mellanrum.

Den gamla tidens spritromantik vill jag absolut inte ha tillbaka men vi kan väl tillåta oss att ha vissa proportioner när vi resonerar.

I Malmö finns en ishockeyklubb vars lag för inte allt för länge sen bestod av spelare som var Malmös nöjesetablissemangs allra bästa kunder samtidigt som laget var

Europas bästa.

Den ende som verkligen förlorar på att missköta sig är idrottsmannen om han/hon missköter sig eftersom han/hon förkortar sin karriär onödigt snabbt. Men innan det gått så långt tycker jag faktiskt inte att någon egentligen har med utelivet att göra. Även en arbetsgivares rätt att styra den anställdes liv upphör ganska snabbt efter arbetstidens slut.

Självförtroende och flyt

Malmö vann med flyt. Brommapojkarna var det bättre laget fram till Markus Karlssons totalt onödiga hands. Innan Daniel Andersson säkert sköt 1-0 på straff hade BP fyra klara målchanser. Daniels mål gav självförtroende och flyt så att Malmö för första gången sen omgång 15 och 16 förra året kunde vinna två matcher i rad (Häcken 20/8 (b) 3–1, Öis 28/8 (h) 4–2 2006).

Att vinna utan att övertyga är aldrig fel, men ett förmodat topplag kan

ändå inte vara nöjt med en så osäker seger mot ett bottenlag.

Sören Åkeby valde att bänka Christian Järdler efter dennes stormatch mot Halmstad och flyttade i stället över Ulrich Vinzents till en för dansken obekväm vänsterbackplats. En ändring som inte gynnande laget eftersom man tappade flyt på vänsterkanten.

Varför Yksel före Skoog?

Förstår heller inte att Yksel Osmanovski kom in före Niklas Skoog. Även Åkeby konstaterade efteråt att MFFs passningsspel blev riktigt acceptabelt först sen Skoog kommit in.

Sen ska det bli intressant att se när Babis Stefanidis ska börja leverera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF