Hyllar sin svenske vän: Finns ingen begränsning hos Zlatan

FOTBOLL

LUZERN. Han har upplevt stora framgångar som fotbollsledare.

Men en svår period gav Leo Beenhakker, 65, en mycket speciell relation till Zlatan Ibrahimovic.

– Jag är väldigt stolt över honom. Ett tag var det ingen som trodde på Zlatan – mer än han själv och jag.

Foto: Beenhakker klappar om Zlatan efter deras möte i VM 2006.

I Polen vill hyllningarna aldrig ta slut. Den 65-årige holländaren får stor del av äran till att det polska fotbollslandslaget tagit sig till sitt första EM-slutspel.

Men egentligen skulle framgången aldrig kommit med Beenhakker som ledare.

När Sportbladet intervjuade den dåvarande förbundskaptenen för Trinidad och Tobago i samband med VM förra sommaren så pratade han om att pensionera sig.

Vad hände egentligen?

– Tre dagar efter VM saknade jag fotbollen. Så enkelt var det, säger den karismatiske holländaren med ett bullrande skratt samtidigt som han puffar vidare på en cigarr.

– Det här är mitt liv. Så länge kroppen och hjärnan hänger med och så länge jag fortfarande kan ha en bra kontakt med generationen som spelar i dag – så kör jag vidare.

Om Beenhakker är hjälte nummer ett för de polska fotbollsfansen så är anfallaren Ebi Smolarek, 26, nummer två.

Racing Santanderforwarden gjorde nio mål i EM-kvalet och även han kan tacka Beenhakker för framgången.

– Han var ungdomsspelare i Feyenoord 1997 när jag plockade upp honom till A-laget. Sedan dess har Ebi växt som spelare och som människa – och på det kom ett mycket lyckat EM-kval för honom. Det var fantastiskt, säger Leo Beenhakker.

Det finns en annan jämnårig spelare vars succéhistoria Beenhakker gärna jämför med.

– Från första stunden jag såg honom blev jag väldigt förtjust i Zlatan. Jag köpte honom från Malmö och betalade den högsta övergångssumman i Ajax historia (82 miljoner kronor). Alla sa att jag var galen och jag sa ”nej, nej, jag är inte galen”.

– Vår relation är nog lite speciell efter vår tid i Ajax. De första tre, fyra månaderna i Amsterdam för Zlatan var fruktansvärda – både för honom och för mig. Kritiken inom klubben, från media och läktarna var tuff. Ett tag var det bara två personer som trodde på Zlatan – han själv och jag. Det var otroligt. Därför känner jag extra för honom.

Det är inte tomma ord från holländaren.

Att Zlatan respekterar den 40 år äldre Beenhakker råder det inga tvivel om.

På Youtube finns en sekvens från uppvärmingen inför VM-matchen mellan Sverige och Trinidad och Tobago där Ibrahimovic går fram och kramar om Beenhakker mycket ömsint.

Leo Beenhakker är inte förvånad över att Zlatan Ibrahimovic i Inter till slut nått en nivå där han presterar toppfotboll även mot det allra tuffaste motståndet, som i Champions League.

– Många glömmer att talangfulla fotbollsspelare också är människor, de är inte maskiner. Det är inte som att köpa en bil, man vrider om nyckeln och så går det att köra 220 km/h.

Hur bra kan han bli?

– Han kan fortfarande bli bättre. Det finns egentligen ingen begränsning hos Zlatan, säger Beenhakker och fortsätter:

– Han ä r en av Europas bästa spelare. Zlatan är en unik spelare på planen och en fantastisk grabb vid sidan om.

Vid EM-lottningen i morgonen är Sverige rankat i andra seedningsgruppen, Polen i fjärde.

– Sverige är ett av lagen vi kan lottas mot, men jag kommer inte till Luzern med några speciella förväntningar. Jag ser vilka lag vi får och sedan åker jag hem och gör min läxa.

Vad är det som gör dig framgångsrik?

– Tränaryrket består av två olika delar: det fotbollstaktiska och personkännedom. Det gäller att få spelarna 100 procent koncentrerade på matchen och att alla vill och drar åt samma håll. Dessutom ska vi ha kul ihop.

– Det är inget jag skryter om, det är en gåva man får och sällan kan träna sig till. Men jag tror jag kan hantera människor.

ARTIKELN HANDLAR OM