”Mådde så jävla dåligt på morgonen”

Ex-proffset berättar: Blev våldtagen av lagkamrat

Foto: Bildbyrån

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Många har vittnat om övergrepp inom idrotten.

Nu berättar en tidigare damallsvensk spelare att hon blivit utsatt för våldtäkt och sexuella trakasserier inom damfotbollen.

– Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm, säger spelaren till Kvällsposten.

#Metoo-rörelsen har fått många kvinnor att våga gå ut och berätta om sexuella trakasserier och andra former av kränkningar, inte minst inom idrottens värld.

Bland annat valde tidigare landslagsspelaren Gunilla Axén att berätta om hur hon blev sexuellt trakasserad under sin tid som utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet, och i förra veckan skrev 2 290 kvinnliga sportprofiler under uppropet #timeout mot de sexuella trakasserierna och övergreppen inom idrotten.

Nu berättar en tidigare damallsvensk fotbollsspelare om hur hon som ung spelare blivit sexuellt utnyttjad av en välmeriterad motspelare och att hon dessutom ska ha blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

”Var chockad”

I en lång intervju med Kvällsposten berättar spelaren att allt började med att hon blev utsatt för sexuella trakasserier när hon kom upp i A-laget. Spelaren, som redan då visste att hon gillar kvinnor, vittnar om hur hon ”blev utnyttjad till att göra saker” för att bli en del av gruppen, att de sexuella trakasserierna blev värre och värre och att hon hade sex med en motståndare efter en match.

– Hon stod och väntade på mig när jag hade duschat klart. Jag tror bara att jag var så chockad. Hon har trots allt varit en idol för mig för att hon varit så duktig så länge. Samtidigt kände man sig lite utvald, säger spelaren, som mådde sämre och sämre och ville sluta spela fotboll, till Kvällsposten.

Hon berättar också att hon blev förälskad i en äldre lagkamrat och menar att hon blivit drogad och våldtagen under ett besök hos lagkamraten.

”Kände mig värdelös”

– Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsammans med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes och kände mig ännu mer värdelös än dagen innan, säger spelaren.

Det var flera år sedan hon ska ha utsatts för övergreppen. Hon valde att aldrig polisanmäla, men har nu fått hjälp av en psykolog och mår bra i sitt vardagliga liv. Genom att berätta hoppas hon kunna hjälpa andra.

Förbundet ser allvarligt på spelarens berättelse.

– Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtvis jobba för att den här tystnadskulturen inte ska finnas. Vi har en positiv supporterkultur, vi har en positiv anda inom damfotbollen och den ska vi värna om, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, till Kvällsposten.