Svar på tal med Tony Gustavsson

Foto: FOTO: MAGNUS WENNMAN
Tony Gustavsson.
FOTBOLL

Du pratar alltid om en matchplan över 90 minuter när du tar ut din trupp. Hur ofta lyckas du påverka med dina byten?

– Det är aldrig så att man kan bestämma en matchbild på förhand. Och en startelva kan inte leverera över 90 minuter. Man försöker bygga en balanserad bänk, men det är svårt i Sverige där vi bara får ha fem avbytare. När vi spelade i Europa så var det väldigt skönt att vi fick ha fler, då kunde man ha spelare med lite mer spetskvaliteter på bänken.

Petter Andersson har varit grym i säsongsinledningen och er offensiv bygger mycket på honom. Är ni sårbara? Vad händer om han tappar form eller blir skadad?

– Jag kan inte se en styrka som en sårbarhet. Mot Sundsvall gjorde alla tre offensiva mittfältare och de två anfallarna mål. Det värmer i mitt hjärta. Det är självklart att Petter är mycket viktig, men jag tror att vi har spelare som kan kliva fram om det skulle behövas.

Många av era insläppta mål har sett tveksamma ut.Varför vågar ingen kritisera Rami?

– Oavsett om det gäller Rami eller någon annan så har vi en otrolig öppenhet nere på Årsta IP, där vi diskuterar och ger kritik. Det finns ingen anledning att hänga ut spelare i medierna.

Alla era insläppta mål har kommit efter individuella eller kollektiva misstag. Hur gör du för att motverka det?

– Det stämmer faktiskt, även om jag inte vill ta någon cred för motståndarna. Vi tittar givetvis på situationerna och diskuterar. Individuella missar kan jag ta, men det är jobbigare när det är situationer, som mot Gais, när spelare inte ger 100 %.

Du pratar ofta om att Hammarby ska vara spelförande och ha ett bra kortpassningsspel. Ändå gör ni alla mål på kontring.

– Vi har medvetet jobbat väldigt mycket våra omställningar, kul att någon sett det, haha. Om man tittar på våra kontring så är det ofta så att vi haft bollen förlorat den och vunnit den igen och kontrat på kontringen. Vi har några av Sveriges bästa kontringsspelare i Andersson och Zengin.

Du har sagt att ni förlorade mot Gais för att de var ”hetare”. Vilken skuld har du i att spelarna inte är fullt motiverade?

– Jag rannsakar mig själv efter varje förlust. Inför matchen mot Gais befarade vi att det kunde bli en mellanmatch och då är det frågan om man ska prata om det eller inte. Nu valde jag att prata om det med spelarna, speciellt eftersom vi visste att vi inte skulle ha några fans med oss till Göteborg.

Menar du att känslan av mellanmatch kan förstärkas om man pratar om det?

– Ja, det är givetvis en risk som man löper. Pratar man om en sak riskerar det bli sanning.

Så du har inte pratat om derbyförlusterna i fjol?

– Haha, vi har självklart pratat om det. Vi var oerhört besvikna över de förlusterna i fjol och vi känner oss väldigt revanschsugna. Det värsta som finns för Hammarbyare, spelare, ledare och fans är att förlora mot AIK.

Har ni dåligt derby-psyke?

– Nej, det tycker jag inte. Däremot har vi ingen derbykung längre, när Sebastian Eguren inte är med oss längre. Det ska bli spännande att se vem den nya blir, för jag är övertygad om att vi kommer att få kröna en ny derbykung i kväll.

Du och Rikard Norling brukar ofta, tillsammans med Magnus Haglund, kallas det unga gardet. Är det extra mycket prestige mellan er?

– Nej, jag har den största respekten för Rikards kunnande och det är tack vare honom, som unga tränare som jag och Magnus Pehrsson i Gais, fått chansen. Däremot skulle jag ju gärna ta revansch eftersom han slog mig två gånger i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM