Alfelt: Utfallet i den här matchen kan bli vändningen

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

0–0 och chanssnålt.

Ändå blev Elfsborg–AIK en match med två vinnare.

Som underhållning var det ingen större match på Borås arena. Ett litet spelövertag för AIK i första halvlek medan Elfsborg styrde aningen mer direkt efter paus innan AIK kom tillbaka. Målchanser skapades länge nästan inte alls förrän Kristoffer Olsson och Stefan Ishizaki fick iväg var sitt vasst skott i slutskedet av matchen. Olsson tvingade Kevin Stuhr Ellegaard till en bra räddning. Ishizaki prickade stolpen med en riktig högerkanon.

Som helhet ändå småtråkigt alltså, men jag kan inte tycka det var en dålig match för det.

AIK kom med 19 raka allsvenska matcher utan förlust och ett enormt självförtroende efter en väldigt stark start i årets allsvenska. Jagade en ny trepoängare för att sätta press på Hammarby och hålla avstånd till MFF och eventuella andra guldjagare.

Elfsborg hade fyra futtiga poäng och ingen som helst hemmafördel längre på arenan där man dominerat tidigare år.

Satsade för seger

På så vis kan man tycka att Elfsborg vann en poäng och AIK förlorade två. Elfsborg får självförtroende av att göra en spelmässigt jämn match med laget som varit allsvenskans starkaste samtidigt som det förmodligen inte spelar någon som helst roll för AIK.

Man satsade för seger. Vann inte men förlorade heller inte, vilket får räcka ibland. Resultatet innebär ju att man nu har 20 raka förlustfria matcher. Har man det vet man ju att man är väldigt svårslaget.

Kristoffer Olsson har ett fantastiskt självförtroende nu vilket speglar sig i en spelglädje och företagsamhet med attacker och spelöppnande passningar i djupled. Allsvenskan har få mittfältare som kan kallas playmakers nuförtiden.

Kristoffer Olsson är en spelfördelare som styr AIK:s attackspel med sin fina bollbehandling och spelsinne när han kliver fram omarkerad i ytorna som Enock Kofi Adu och Anton Salétros skapar åt honom. Dribblingarna är läckra och passningarna sitter i regel där de ska när han hela tiden letar efter sistapasset som ska ge frilägena.

En ny toppinsats

Försvarsmässigt var både AIK och Elfsborg täta. Inget av lagen släppte till speciellt mycket. Alexander Milošević gjorde en ny toppinsats i AIK-försvaret. Samuel Holmén gjorde ett stort defensivt jobb för Elfsborg.

Offensivt hade AIK:s succéinhoppare senast mot Sirius, Nicolas Stefanelli, en rätt misslyckad eftermiddag. Varken han eller Henok Goitom fick fast bollen i anfallsposition, men det var det samma för Elfsborg. Issam Jebali blev vassare ju längre matchen spelades. Frånsett Ishizakis skott var det Jeballi som skapade oreda i AIK-försvaret med sina individuella prestationer. Dribblingar som ledde till nästanlägen och ett riktigt bra läge där hans hårda vänsterskott knockade AIK-backen Per Karlsson.

Elfsborg kan vända sin förvånansvärt svaga inledning tack vare utfallet i den här matchen. Spelar man helt jämnt med AIK utan att alla spelare i laget presterar på topp kan man besegra vilket lag som helst i serien.

Tarik Elyounoussi kom tillbaka efter sin muskelskada och hann inte göra något större avtryck men för AIK blir han givetvis en rejäl förstärkning ju mer fit han blir.

AIK kommer att behöva sina spelare friska när det blir dags för dubblering med satsning på Europaspel också efter VM-uppehållet.

Publicerad: