Topptrion rycker – triangeldrama i damallsvenskan

avSimon Norberg

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Damallsvenskan ser ut att kunna utkristallisera sig till ett triangeldrama i toppen.

Efter söndagens omstart har nämligen Piteå, Rosengård och Göteborg ryckt i toppen och i nästa omgång väntar seriefinal i Norrbotten.

– Vi behöver vinna de flesta matcherna som är kvar, säger Göteborgs Rebecka Blomqvist.

Rosengård avslutade vårsäsongen med tre raka matcher utan att vinna.

När damallsvenskan i dag gjorde omstart bröt skåningarna sviten.

Anja Mittag blev hjälte i den 57:e minuten när hon rakade in ett inlägg från Nellie Lilja. Målet blev det enda i matchen, trots att Växjös Jelena Cankovic hade ett riktigt kanonskott med kvarten kvar som gick i ribban bakom en överspelad Zecira Musovic.

– Det är väldigt skönt att få med sig tre poäng hem till Malmö. Första halvleken var böljande, men i andra tycker jag att vi hade full kontroll. vi mötte Växjö innan uppehållet och kände då att vi hade en högre nivå i oss, konstaterar Nathalie Björn.

Sjätte målet

Segern betyder mycket då både Linköping och Kristianstad (2–2 mot Djurgården där nyförvärvet Julia Spetsmark nätade direkt) tappade poäng i tabelltoppen under söndagen.

Några poängtapp blev det dock varken för serieledande Piteå eller Kopparbergs/Göteborg.

Rebecka Blomqvist gjorde sitt sjätte mål för säsongen – framför ögonen på förbundskapten Peter Gerhardsson – när Eskilstuna besegrades med 3–1 på Valhalla.

– Det var jättekul att vara igång igen efter uppehållet. Första halvleken var lite seg, men vi kom igång i andra och det var jätteskönt att vinna direkt. Jag gjorde fyra mål förra säsongen och hoppades på att toppa det, berättar anfallaren för Sportbladet.

Men serieledningen fick göteborgarna bara ha i ungefär en timme. Piteå, som spelade borta mot LB07 senare på eftermiddagen, gjorde jobbet nere i Skåne.

Seriefinal på söndag

Norrbottningarna vann med 2–0 efter ett mål i vardera halvlek. Anfallaren Nina Jakobsson tryckte in ettan och lagkapten Ellen Löfqvist stångade in matchavgörandet.

På söndag möts lagen i en ren seriefinal på LF Arena i Piteå.

– Varje match blir viktig nu, men den blir förstås jätteviktig. Vi har mött de en gång i år och då avgjordes det på en fast situation. Nu vet vi vad som gäller och vi kommer träna på det under veckan här, säger Blomqvist.

Nu är ni ett av tre lag som ryckt lite.

– Det är klart det är skönt, det är bra att vara topp tre. Vi hade höga förväntningar inför säsongen, det är där vi vill vara som klubb.

Tror du ni kan hålla er kvar i toppen hela säsongen?

– Det tror jag verkligen. Vi har bra självförtroende och vet vad vi kan. Vi behöver vinna de flesta matcherna som är kvar, men så länge vi fortsätter göra som vi gjort hittills kommer vi ha chansen.

Piteå leder på 27, Göteborg är tvåa på 25 och Rosengård trea på 23 inspelade poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM