”Svennis” tackar nej till Irak – förnekar dödshot

Foto: Bertil Ericson / TT
”Svennis” förnekar att han skulle ha tackat nej till förbundskaptenjobbet i Irak på grund av dödshot.

avPelle Strandman

FOTBOLL

Uppgifter gör gällande att Sven-Göran Eriksson, 70, har tackat nej till förbundskaptensjobbet i Irak på grund av dödshot.

Något han själv förnekar.

– Anledningen till att jag tackade nej till jobbet i Irak var av rent privata skäl som jag inte vill gå in på, säger ”Svennis” till SVT Sport.

Sven-Göran Eriksson har ryktats vara aktuell för flera förbundskaptensjobb den senaste tiden.

I slutet av juli skrev Sportbladet om att 70-åringen reste till Kameruns huvudstad Yaoundé och hade möten med flera högt uppsatta personer i landets fotbollsförbund.

– Att jag varit i Kamerun är svårt att neka till, det finns ju bilder överallt, men jag kan inte säga mer än så i nuläget, sa ”Svennis” till Sportbladet då.

Parterna kom dock inte överens, något som ska ha berott på svenskens höga lönekrav, enligt kamerunska uppgifter.

”Gäller hans liv”

”Svennis” har även kopplats till posten som Iraks näste förbundskapten – men även det har nu gått i stöpet.

Nu skriver SVT att irakiska medier rapporterar att anledningen var att tränaren har fått ta emot dödshot i Irak i samband med anställningsprocessen.

– Vi ville ha en kvalificerad tränare som skulle lyfta vårt landslag, men det kan vara så att flera andra länder ligger bakom detta, säger Ghalib Al-Zamili, styrelsemedlem i irakiska fotbollsförbundet, till Sky Press Iraq enligt SVT och fortsätter:

– Vi har fortfarande kontakt med honom för att få förklarat exakt vad som har hänt, men det blir förmodligen svårt att övertyga honom eftersom det gäller hans eget liv. Efter detta vill han inte ta över vårt landslag.

Dementerar dödshotet

Eriksson själv förnekar dock att han ska blivit utsatt för några hot och att han tackade nej av personliga anledningar.

– Det har inte förekommit några hot. Men anledningen till att jag tackade nej till jobbet i Irak var av rent privata skäl som jag inte vill gå in på, säger han till SVT.

– Vi träffades och de var professionella, tillägger han.

Sedan förra sommaren står Sven-Göran Eriksson utan tränaruppdrag då han lämnade kinesiska Shenzhen FC.

Han har tidigare bland annat tränat IFK Göteborg, Benfica, Roma, Lazio, engelska landslaget, Mexiko och Elfenbenskusten.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM