Pia Sundhage

Sundhage vill ta hjälp – av Zlatan

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Förbundskaptenen i stor intervju: ”Skulle bli en riktig kick”

Pia Sundhage har tidigare låtit starka kvinnliga profiler ge sitt landslag inspiration.

Inför VM har hon andra tankar och avslöjar sin drömperson i podden Women Only.

– Tänk om Zlatan kunde ställa sig framför oss och säga några goa grejer. Eller skicka en hälsning, säger förbundskaptenen.

drömnamnet  Mästare, skyttekung, landslagskapten, niofaldig Guldbollen-vinnare... och motivationstalare? Zlatan Ibrahimovic kan snart lägga ännu en titel till sitt imponerande cv, om de svenska damernas förbundskapten Pia Sundhage får sin dröm förverkligad. Hennes landslag möter Nigeria i VM-premiären, måndag den 8 juni i kanadensiska Winnipeg.
drömnamnet Mästare, skyttekung, landslagskapten, niofaldig Guldbollen-vinnare... och motivationstalare? Zlatan Ibrahimovic kan snart lägga ännu en titel till sitt imponerande cv, om de svenska damernas förbundskapten Pia Sundhage får sin dröm förverkligad. Hennes landslag möter Nigeria i VM-premiären, måndag den 8 juni i kanadensiska Winnipeg.

 På torsdag spelar damlandslaget i fotboll mot Finland, som ett led i uppladdningen inför sommarens VM.

Pia Sundhage tror på en match med många omställningar från båda håll – men har hopp om att Sverige kan föra spelet aningen mer. Det är en egenskap som krävs i VM.

När vi ses för en podcast-inspelning med förbundskaptenen sker det hemma hos henne en dryg vecka före matchen. 

Hon tar emot med en Dylan-låt i högtalarna såklart – men Pia säger att det bara var tur för hon körde en lista med olika artister – och hon har precis stängt av datorn efter en lång dags arbete.

En ny drömstab

Pia Sundhage har skissat på planeringen för sitt nya dreamteam inför VM – spionerna som ska hjälpa henne med att analysera motståndarlagen.

Förbundskaptenskollegan Calle Barrling och företrädaren Thomas Dennerby är med precis som tidigare. Nya är Anna Signeul, förbundskapten för Skottland som Sverige kickade ur VM-kvalet, samt en vän och kollega från USA, John Natale. Efter en period i klubblagsmiljö jobbade de tillsammans under två mästerskap.

– Han var med och bevakade när jag var förbundskapten för USA 2011. Och han var med som videoanalytiker 2012 när vi vann OS-guld, berättar Pia Sundhage.

Hyllar Signeul

Hon är extremt nöjd över sitt team och de kommer att se många matcher och täcka in motståndare i gruppspel och troliga slutspelslag.

 – Anna är duktig på att analysera och är väl insatt i internationell damfotboll. Det kan inte bli bättre än att få med sig en sådan som dessutom känner Sverige väl, säger Sundhage som också berättar om den sköna vägen till VM-final.

I intervjun, som finns att lyssna på i sin helhet i avsnitt 10 av podcasten Women Only här ovan, berättar Pia Sundhage också om hur landslagsledningen ska hitta rätt mittbackspar till VM, vem som kan bli utropstecknet i det svenska laget, om sitt bästa val i livet och att Caroline Seger inte kommer att klara av att spela alla matcher på konstgräset i Kanada.

Hon avslöjar också sin dröminspiratör inför mästerskapet.

Som en pusselbit i uppladdningen inför VM plockar Pia Sundhage in externa personer, precis som hon gjorde inför EM.

Det har handlat om starka kvinnliga förebilder som Anja Pärson och Kajsa Bergqvist.

– Nu tänker vi lite annorlunda, vi kommer att hitta andra som vi hoppas kommer kunna stötta oss, lite personligt och bjuda till, säger Pia Sundhage  pekar ut sin drömperson:

– Det hade ju varit häftigt, kan jag säga. Tänk om Zlatan kunde ställa sig framför oss och säga några goa grejer. Eller skicka en hälsning. Småsaker som jag tror kan betyda en hel del.

Har inte ställt frågan – än

– När vi ska spela vår första match till exempel så står han där och säger ”tjejer, kom igen”, säger Pia Sundhage och fortsätter:

– Inför EM hade vi Lustig (Mikael) som sa några grejer, det var på en videohälsning. Det är så enkelt i dag men betyder en hel del. Gör han (Zlatan) det, utan att känna karln, så skulle jag säga att han gör det för att det kommer från hans hjärta.

Hon har inte ställt frågan till PSG-stjärnan och herrlandslagets kapten, men funderar på att göra det.

– Skulle vi hitta på en sådan sak och det skulle bli bra så vore det en häftig grej, en riktig kick. Vi är bra fotbollsspelare och vi gillar bra fotbollsspelare, säger Pia.

Pia Sundhage pekar på storheten i att få en spelare av Zlatan Ibrahimovics dignitet att stötta laget. Hon kopplar inte ihop det med den debatt som hängt i sedan efterspelet till Fotbollsgalan 2013 då PSG-stjärnan sa att damfotboll och herrfotboll inte kan jämföras.

Komplicerat ämne

Besvikelsen som fortfarande finns öppet hos vissa damspelare gentemot Zlatan Ibrahimovic förstår hon och när vi tidigare under intervjun berör ämnet säger Pia Sundhage att det är lite komplicerat. 

– Det som är svårt är att det här har egentligen inte med fotbollsspelet att göra. Det finns en risk att man pratar om saker som egentligen inte gör oss till en bättre fotbollsspelare. Men det finns lite civilkurage, att man säger ifrån, säger Pia Sundhage och pekar samtidigt på önskemål från sin arbetsgivare:

– Från Fotbollförbundets sida kommer kritik ”ska det tas upp igen”.  

– Det är lätt att peka finger, säger Pia Sundhage som samtidigt vet att fokus måste ligga på annat håll – på fotbollen.

Zlatans bråk med damlandslaget

NOVEMBER 2013: Anders Svensson blev meste landslagsman i herrlandslaget och fick en bil av förbundet på Fotbollsgalan. Damlandslagets Therese Sjögran stod för samma bedrift men fick ingenting alls.

25 DECEMBER 2013: Det blåste upp till storm och i en omtalad intervju med Expressen en månad senare gav Zlatan sin syn på saken:

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare? Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, sa PSG-forwarden och fortsatte:

– Det går inte att jämföra. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela Anders Svenssons värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

25–28 DECEMBER 2013: Reaktionerna på Zlatans kommentarer blev starka. Experter, spelare och ledare fördömde dem snabbt. ”Bland det dummaste uttalande jag läst”, skrev bland annat Nilla Fischer på Twitter.

Pia Sundhage:

– Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund.

28 DECEMBER 2013: Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tog inte ställning mot kommentarerna, utan menade att ”alla är fria att tycka vad de vill”. Men Zlatan gick ut och förklarade sig i sin app:

– Cykeln var ett skämt, om än dåligt, sa han.

JANUARI 2014: Pia Sundhage och Zlatan Ibrahimovic träffades för första gången sedan debatten startade på Ballon d’Or-galan i Zürich. Då bjöd förbundskaptenen in Zlatan till landskampen mot Frankrike senare under året – och bad honom ta med sig cykeln.

OKTOBER 2014: Therese Sjögran får belöningen för sina 200 landskamper: en gåva vars sammanlagda värde är detsamma som värdet på Anders Svenssons bil.

NOVEMBER 2014: Ny Fotbollsgala – och en ny skandal. Therese Sjögran hade kommit upp i 200 landskamper och skulle uppmärksammas, men medan komikern Soran Ismail kom in på galan på cykel ströks hyllningen på grund av tidsbrist. Jämställdhetsdebatten blossade upp igen. Zlatan sade sig inte vara insatt.

– Jag förstår inte vad man vill få ut av galan. Ska alla på galan få varsitt pris och vara nöjda? Det är en gala vi pratar om. Man ska visa upp de som är bäst, jag tycker det är synd. Det är ni som gör det stort, sa Zlatan och fortsatte:

– Jag är inte insatt i det. Ingen aning. Jag vet inte vad som händer. TV4 hit och dit. Förbundet hit och dit. Det är inte mitt område, jag fick mitt pris.

”Ibra” fick efter det kritik från förbundshåll.

JANUARI 2015: Nilla Fischer säger sig fort-farande vara besviken på Zlatan. För BBC berättade hon att PSG-stjärnan varken bett om ursäkt eller pratat med någon i damlandslaget:

– Det gör mig besviken och ledsen att han inte kan ge oss det beröm som jag tycker vi förtjänar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pia Sundhage

Zlatan Ibrahimovic

Fotboll

Damlandslaget i fotboll