Planen: Så ska Zlatan bli redo

FOTBOLL

Nu går Zlatan kamp mot klockan till EM-kvalet – men tror själv på spel: ”Han är inställd på det”

1 av 8 | Foto: AP
Tvingades bryta hemmapremiären Efter bara sin andra bolltouch i säsongens hemmapremiär mot Bastia gick Zlatan Ibrahimovic ner för räkning.

Domen från franska läkaren Jean-Pierre Paclet var minst en månad.

Anders Valentin i svenska landslagets medicinska team medger att Zlatan Ibrahimovics möjligheter till spel i EM-kvalet är ett frågetecken, men att hopp finns.

Och enligt Sportbladets källor är stjärnan själv inställd på att hinna bli spelklar.

– Han kan klara det i tid, han tror det själv, uppger flera källor.

Efter lördagens skada i matchen mot Bastia, då Zlatan Ibrahimovic klev av efter en kvart, pågår spekulationerna.

Hur länge blir PSG-stjärnan borta? Missar han Sveriges EM-kval mot Österrike den 8 september.

Den meriterade franske fotbollsläkaren Jean-Pierre Paclet lämnade sin dom via tidningen Le Parisien: Zlatan Ibrahimovic är borta i minst fyra veckor.

”En konstig skada”

Anders Valentin, som varit läkare för svenska landslaget sedan Zlatan Ibrahimovic slog igenom i Blågult och som ingår i landslagets medicinska ledning, reagerade när han såg skadan:

– Det här var en lite konstig skada, väldigt ovanlig. Stora krafter, säger han.

Han menar att Zlatan Ibrahimovics deltagande i kommande EM-kvalmatchen är ett frågetecken, men att det kan gå.

– Det kan variera otroligt mycket i tid, säger han.

Alla som uttalat sig hittills har pratat om den här typen av skada generellt. Inte heller Anders Valentin har specifik information.

PSG:s medicinska stab har inte ännu velat uppge någon tidsram för när Zlatan kan vara tillbaka.

”Tror han klarar det”

Men enligt Sportbladets källor är det inte helt utan hopp. Det beror på att Zlatan själv uppges tro på en snabbare comeback än de fyra veckor som nämnts.

Enligt Sportbladets källor, i Paris bland annat, har Ibra fortfarande inte gett upp hoppet om att kunna spela mot Österrike.

– Zlatan är stark och inställd på att klara det här. Han gick av direkt och såg till att inte förvärra skadan. Han vill spela mot Österrike och i PSG:s första Champions League-match, säger en kontakt i Paris.

En annan källa säger:

– Ibra är helt inne på att försöka bli bra i tid och tror att han kan klara det. Han kommer inte att riskera något. Men han har hopp, det är inte kört än. Ingen vet något säkert, inte han själv heller. Men det är för tidigt att säga att han är borta i minst fyra veckor.

Zlatans senaste skador

✓ Bristning i låret

April 2014

■ ■ Paris Saint-Germain pressade Chelsea i den första Champions League-kvartsfinalen. Zlatan Ibrahimovic klev dock av skadad i samband med den inledande ­segern mot engelsmännen. Svensken blev borta från spel i över en månad på grund av vad som visade sig vara en bristning i låret. Katastrofalt för PSG, som slogs ut efter returmötet i London.

✓ Ljumske

September 2011

■ ■ En otäck ljumskskada stoppade Zlatan under inledningen av höstsäsongen 2011. Svensken sträckte sig olyckligt under en träning och missade ett par stormatcher. Bland annat CL-fajten borta mot Barcelona.

Som ett brev på posten började en och annan fotbollsprofil sprida rykten om att Zlatan ”inte vågade” åka tillbaka till Pep Guardiola och Camp Nou.

– Ibrahimovic var lite rädd för att åka till Camp Nou, sa förre ­Milan- och Barcelonaspelaren Fransesco Coco.

✓ Fot

Maj/Juni 2011

■ ■ Zlatan Ibrahimovic led av en trasslig fot under slutskedet av våren. Skadan läkte inte i den takt som svensken tänkt sig, och anfallaren missade det viktiga EM-kvalmötet med Moldavien i början av sommaren.

Kort därefter bytte Milan chefstränare. Gianluca Melegati tvingades lämna klubben, mycket­ på grund av, enligt uppgift, u­nder-målig behandling av stjärnan Ibrahimovic.

Zlatans skada

■ ■ I söndags undersöktes Zlatan Ibrahimovic och PSG meddelade att stjärnan fått en delvis bristning i den sneda bukmuskulaturen vid infästningen mot det 12:e ­revbenet.

■ ■ Det är viktigt att avvakta de första dagarna. När det blir en bristning i muskeln uppstår en liten blödning och först när den har lagt sig är det lättare att ringa in hur lång tid det kommer att ta. Sam­tidigt är varje enskild skada unik.

■ ■ Själva bristningen ska läka ihop. Detta måste ha sin gång. ­Under läkeperioden kan det skadade området behandlas, men enligt Anders Valentin som ingår i det svenska landslagets medicinska stab, finns det inget ”trolleri som tar bort bristningen.”

■ ■ Zlatan Ibrahimovic kan träna övrig kropp under läkeperioden och därmed hålla igång. Så fort smärtan släpper kan han belasta hårdare och träna de delar av kroppen (ben, armar) som inte berörs.

■ ■ Risken att dra upp en sådan här muskelskada är mindre än till exempel bristning i baksidan av låret. 

■ ■ Anders Valentin har ingen specifik kunskap kring Zlatan Ibrahimovics skada, det är landslagets läkare Leif Swärd som kommer att ha den direkta kontakten med PSG:s läkare. Landslagets kommunikationschef Niklas Bodell: ”Vi sitter stilla i båten och vill inte delta i spekulationer. Vi har inte bråttom och är trygga med att vi i god tid får svar på våra frågor”.

■ ■ Zlatan Ibrahimovic har varit skonad från stora skador genom åren. Det kan gynna honom. ”Det är alltid bra med en god grund­fysik”, säger Anders Valentin, som ingår i svenska landslagets medicinska ledning.

ARTIKELN HANDLAR OM