Kontrakten som lurar regelverket

FOTBOLL

Sjögren: Lika enkelt som provocerande

Foto: TWITTER

Staten och kapitalet har rott tillsammas förut.

Nu seglar de förbi alla regler inom den europeiska toppfotbollen.

Det är svårt att se någon annan förklaring till Manchester Citys nya kontraktsfest.

De senaste veckorna har Aleksandar Kolarov, Samir Nasri, David Silva, Vincent Kompany och Sergio Agüero alla skrivit på nya långtidskontrakt med Manchester City. I onsdags anslöt Edin Dzeko till skaran när han signerade sitt nya avtal till 2018 och inom de närmaste dagarna förväntas Joe Hart göra samma sak.

Lika enkel som provocerande

Avtalsskrivningarna kommer trots att flera av spelarna redan hade ett antal år kvar på sina gamla kontrakt. David Silvas löpte i ytterligare tre år, Vincent Kompanys i fyra och Sergio Agüero skrev för bara ett år sedan på till 2017. Trots det får alla alltså nya kontrakt till 2019.

Anledningen är förmodligen lika enkel som den är provocerande.

I maj i år bekräftade Uefa att Manchester City straffas för att de brutit mot förbundets finansiella regelverk. Klubben tilldelades då en rad repressalier där flera sades halta klubbens häftiga spenderande på transfermarknaden.

City förbjöds att under de kommande två åren öka sin lönekostnad för truppen i Champions League samt för klubbens totala personal. De tillåts inte heller värva spelare för motsvarande 552 miljoner kronor mer än de får in på försäljningar.

Utöver det tvingas City att banta sin trupp till Champions League från 25 till 21 spelare. Samma straff gäller PSG som inte heller får utöka sin lönekostnad och tvingats lova att dra ner sina utgifter på nyförvärv (utan att Uefa presenterar exakt hur mycket).

Klubbarna darrade självklart när det tunga straffet föll. Eller?

– Vi har redan ett jättebra lag, så det är inget stort behov. Men spelare som vi vill köpa kommer vi att köpa. Vi kommer fortsätta med vårt projekt och vill gå långt, vinna Champions League. Och ingen kommer stoppa oss, sa PSG:s president Nasser Al-Khelaifi.

Skriver om kontrakten

Inte heller City oroades nämnvärt utan kostade till och med på sig att peka ut ett stort hål i Uefas dom när det kom till restriktionen att klubben inte får utöka sin lönepost.

”Det är viktigt att notera att bonusar för insatser kan betalas utanför den här siffran” skrev City på sin hemsida. Något klubben inte varit sen att utnyttja.

Detaljerna i de nya spelarkontakten är hemliga men det är inte svårt att gissa vad som har hänt. Genom att helt enkelt sälja grundlönen, och istället skriva upp spelarnas bonusar, så har City kunnat sänka sin grundkostnad och därmed göra plats för nyförvärv under Uefas införda lönetak.

När transferfönstret nu närmar sig sin stängning har klubben hämtat in Eliaquim Mangala, Fernando, Willy Caballero, Bruno Zuculini och Bacary Sagna för totalt 631 miljoner kronor. Inkomstbringande försäljningar har varit Javi Garcia till Zenit St Petersburg för 150 miljoner kronor och Jack Rodwell till Sunderland för knappt 130 miljoner kronor. Det innebär att City ligger på minus 351 miljoner kronor på transfermarknaden och därmed bekvämt under Uefas gräns på 552 miljoner kronor. Sett till dagens trupp är det svårt att se att Manuel Pellegrini tvingats stå över någon förstärkning på grund av reglerna.

När det kommer till den bantade Champions League-truppen från 25 till 21 spelare kan noteras att City redan förra året bara anmälde 23 spelare – och använde 21. Efter påtryckningar bestämde Uefa dessutom att tre av de fyra strukna platserna från trupplistan kan tas från den så kallade ”home grown-kategorin”. En sektion Premier League-klubben knappast skulle använda fullt ut ändå.

Polska klubben uteslöts direkt

Paris Saint-Germain har i sin tur hittat ett helt annat kryphål i sina restriktioner. Trots straffet gjorde klubben tidigt under sommaren David Luiz till den dyraste backen i fotbollshistorien när han värvades för omkring en halv miljard kronor. Nu hoppas PSG även få in mittfältaren Ángel di María från Real Madrid för minst lika mycket, trots mer eller mindre obefintliga inkomster på spelarmarknaden.

För att undvika att bryta mot Uefas nya bestämmelser så har klubben därför som förslag att låna di María i ett år och sedan köpa ut mittfältaren från Real nästa sommar. I praktiken blir allt som om argentinaren köpts ut direkt – men PSG kan slå ut kostnaden mot Uefas regler först nästa sommar istället för nu.

Uefas FFP-straff mot Manchester City och Paris Saint-Germain har inte haft någon nämnvärd påverkan på klubbarnas sportsliga ambitioner. Det kanske inte är så konstigt heller då båda bjöds in och fick förhandla fram sina egna straff tillsammans med Uefa efter att regelbrotten avslöjats.

Frågan är om Uefa ville straffa de två miljardklubbarna som drar in pengasäck efter pengasäck till förbundet varje år? Historien har visat oss att det knappast är moralens främsta väktare som styr och ställer över världens mest populära idrott. De rika blir rikare – och får skriva sina egna regler. För de gäller inte alla.

När Bartosz Bereszynski blev avstängd i tre Europa-matcher lät Legia Warszawa från Polen mycket riktigt spelaren stå över kvalificeringsmatcherna. Men när Uefa upptäckte att klubben glömt att skriva upp 22-åringen i truppen till de tre matcherna han avstod föll yxan direkt. Uteslutning från Champions League.

Det var det straffet Arsenals manager Arsene Wenger ville att PSG och Manchester City skulle drabbas av – men det hade förmodligen blivit för kostsamt för turneringen och dess arrangör. Nu skrivs det istället nya kontrakt och arrangeras påhittade låneaffärer samtidigt som fotbollens ledare ler tillsammans där de går hand i hand hela vägen till banken.

Och Marta Ostrowska, polsk fotbolls första kvinnliga ledare på elitnivå som gjorde det olyckliga misstaget hos Legia Warszawa, fick på torsdagen sparken.

ARTIKELN HANDLAR OM