Fotboll

Hårda MFF-kritiken mot Fifas nya förbud

Av: 

Robert Laul

MFF-vd:n Niclas Carlnén.
MFF-vd:n Niclas Carlnén.

FOTBOLL

Internationella fotbollsförbundet Fifa förbjuder enligt en ny skrivelse allt tredjepartsägande i fotbollsspelare.

Därmed omöjliggörs framtida konstruktioner likt det Malmö FF har med Euro Football Invest AB.

– Man skjuter med hagelbössa mot problem som finns i andra länder, dundrar MFF-vd:n Niclas Carlnén.

Det är fotbollskanalen.se som rapporter om den nya skrivelsen i Fifa:s regelverk som innebär att allt tredjepartsägande förbjuds, oavsett det kan ligga till grund för förbjudet tredjepartsinflytande eller inte. Inte ens utomstående supportrar utan insyn i verksamheten kan gå in med pengar till värvningar med de nya reglerna.

Lars-Christer Olsson, vd för intresseorganisationen Svensk elitfotboll, är mycket kritik:

– Det kommer att få omedelbara negativa konsekvenser som vi inte kan bortse ifrån, säger Olsson till fotbollskanalen.se och menar att svenska klubbar nu måste hitta andra vägar för att ta in externt kapital:

– Vi kan inte använda den direkta kopplingen till spelartruppen, men kanske finns det en möjlighet att knyta investeringen till den samlade verksamheten i en klubb, spekulerar han.

Gick in med 28,5 miljoner

Han får stöd av Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

– Man skjuter med en hagelbössa mot problem som finns i andra länder, där det fungerar på annat sätt, säger Carlnén till Sportbladet.

Malmö FF:s upplägg med Euro Football Invest, där styrelseledamoten Erling Pålsson finns med på "båda sidor", beskrivs i föreningens senaste årsredovisning: "Föreningen har ett gällande avtal rörande vinstandelstillskott med Euro Football Invest AB. Styrelseledamot Erling Pålsson är genom delägarskap i bolag delägare i Euro Football Invest AB".

2011 gick Euro Football Invest in med 28,5 miljoner kronor och fram till och med 31 december 2013 hade cirka sju miljoner återbetalats. Avtalet gällde enligt årsredovisningen till 31 december 2014 men redan i en intervju med Sportbladet i höstas sa Niclas Carlnén att det kunde komma att förlängas:

– Ambitionen var att de skulle få tillbaka minst pengarna de satte in. Sedan har inte spelarförsäljningarna motsvarat de förväntningarna så här långt. Så de har inte fått den avkastningen helt enkelt.

”Påverkar i framtiden”

Avtalet kan förlängas om behovet och intresse finns skriver ni i årsredovisningen. Gäller det även nu när ni fått in Champions League-miljonerna?

– Ja. Det här är investerare som varit med i ur och skur. Om våra över 200 miljoner gör oss väldigt starka så är det ändå en engångsintäkt. Vi kommer att hamna i perioder då vi inte vinner allsvenskan. Då behöver vi ha kvar bra relationer med våra samarbetspartners, våra sponsorer och vår publik, sa Niclas Carlnén.

Avtalet är nu förlängt men påverkas inte av de nya Fifa-reglerna eftersom det förlängdes före årsskiftet, menar Niclas Carlnén:

– De nya reglerna påverkar oss för framtiden men det påverkar inte vårt nuvarande avtal, säger han.

Niclas Carlnén vill inte svara på exakt när avtalet med Euro Football Invest förlängdes, eller vilka enskilda värvningar och spelarförsäljningar under senaste året som ingått.

– Det informerar vi om i våra årsredovisningar och vid våra medlemsmöten, inte via media, säger Niclas Carlnén vänligt men bestämt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!