Så här mycket får klubbarna för VM

FOTBOLL

Fifa tredubblar ersättningen till kommande slutspel

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, meddelade i går att VM 2022 i Qatar kommer att spelas november-december med final 18 december.

Nu meddelar organisationen hur stor kompensationen kommer vara till klubbarna som släpper iväg sina spelare till VM 2018 och 2022: 3,6 miljarder kronor.

Fifa meddelade under fredagen att 209 miljoner dollar ska delas mellan de klubbar som släpper sina till VM i Ryssland. Detta efter att de kommit överens med de europeiska klubbarnas organisation, ECA, gällande beloppet.

– Vi tar ett stort steg mot att förbättra relationen mellan Fifa och klubbarna, säger Fifas ordförande Sepp Blatter i ett uttalande enligt TT.

Och samma summa delas ut för VM i Qatar. Det betyder att summan har tredubblats sedan ersättningen för det senaste mästerskapet i Brasilien då klubbarna fick dela på 70 miljoner dollar.

Klubbarna får 3,6 miljarder

Totalt kommer klubbarna få dela på 418 miljoner dollar, 3,6 miljarder kronor, för de kommande två mästerkapen.

ECA:s ordförande, Karl-Heinz Rummenigge är nöjd med avtalet som ger klubbarna mer inflytande över datumen för landskamper.

– Efter seriösa och rättvisa förhandlingar har ECA kommit överens med Fifa. För första gången kommer europeiska klubbar ha en direkt påverkan över schemat för internationella matcher. Som ett resultat av detta kommer ECA aktivt arbeta med att sätta schemat för schemat för internationella matcher, speciellt för 2022, säger Rummenigge enligt The Guardian och fortsätter:

– Ur ECA:s perspektiv är avtalet en stor bedrift. Det markerar en milstolpe för klubbfotboll som helhet.

■ ■ ■

Läs om arbetarna som offras för VM 2022.

ARTIKELN HANDLAR OM