App gör Hammarby mentalt starkare

FOTBOLL

Nanne Bergstrand: "Oerhört kraftigt hjälpmedel"

2014 blev en succé. 2015 har inletts likadant fram till smällen mot Elfsborg i går.

Nu ska Hammarbys egen specialframtagna app för mental träning få spelarna på rätt tankar.

– Den mentala träningen är helt klart eftersatt i svensk fotboll, säger tränaren Nanne Bergstrand till Magasinet Fotboll.

I höstas tog publiklaget Hammarby steget tillbaka till allsvenskan.

Tränaren Nanne Bergstrand hade då under 2014 tagit hjälp av mentale coachen Anders Friberg – duon jobbade tidigare tillsammans i Kalmar FF – med gott resultat och positiv respons från Hammarbys spelare.

Minns i skarpt läge

Under fjolåret beskrev Friberg i DN övningarna som Bajenspelarna fick göra hemma där han via ljudfiler instruerade:

– De ska helt enkelt ligga hemma och blunda.

– I avslappnat tillstånd kan du föreställa dig att du spelar det spel du vill spela. På träning kanske du gör två mål på tjugo timmar. Men på några timmar i det här tillståndet kan du föreställa dig att du gör 30-40. Hjärnan vet inte skillnad, den omedvetna delen i oss människor minns sedan hur vi skall göra även i skarpt läge, sa Anders Friberg till DN.

Specialframtagen app

Nu avslöjar Magasinet Fotboll att Anders Friberg i nära samarbete med Hammarbytränaren Nanne Bergstrand, som är mycket intresserad av de psykologiska aspekterna inom idrotten, tagit fram en app för den mentala träningen hos den allsvenska nykomlingen.

Appen är specialkonstruerad av Friberg för Hammarby och fungerar som ett slags mentalt gym.

Med hjälp av appen ska spelarna när som helst och via mobiler, surfplattor eller datorer kunna sänka sin grundspänning vilket leder till sparad energi och bättre tankar.

– Hjärnan är ju bra på så vis att den inte kan skilja på en tänkt händelse och en verklig. Därför har visualiseringsbiten blivit ett oerhört kraftigt hjälpmedel för oss i Hammarby, säger Bergstrand till Magasinet Fotboll.

Återstår att se om appen kan hjälpa Hammarbyspelarna att komma på rätt tankar efter 0-3-förlusten mot Elfsborg i Svenska Cupen i helgen efter en tidigare bra försäsong.

Gett nytt fokus

När coachen Anders Friberg för ett par veckor sedan beskrev den mentala träningen och appens påverkan så sa han:

– I dag har spelarna fokus på vad vi ska göra för att bli som bäst tillsammans. Inte på vad man själv misslyckats med eller vad andra inte gjort.

Blomqvist mental tränare i Umeå

I damallsvenskan gör Umeå IK under nya tränaren Maria Bergkvist en liknande satsning som Hammarby:

– Jag har själv spelat på elitnivå och vet att den mentala biten är en stor del av fotbol­len. Vi har en väldigt ung trupp och vi tror att den mentala

träningen kan ge dem kunskap som leder till snabbare utveckling, säger Maria Bergkvist i Magasinet Fotboll.

Mental tränare i Umeå IK är Joakim Blomqvist.

– Jocke var huvudtränare för klubben innan, han kan föreningen. Han har också en utbildning inom pyskologi som kommer vara till stor nytta. Han är duktig med människor och får dem att växa, säger Bergkvist.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM