”Är hedrad och stolt”

Av: Jan Helin

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan till Sportbladet efter sin storslam: ”Det känns stort”

Foto: Foto: STELLA PICTURES
Alessandro Del Piero överglänstes av Zlatan Ibrahimovic när de italienska ligaspelarna själva fick rösta fram årets största.

Zlatan tog storslam på Italiens stora tv-sända fotbollsgala igår.

Årets spelare, årets utländska spelare och årets mål i serie A – alla priser gick till Zlatan.

– Det är spelarna själva som jag spelar med och mot varje vecka som röstat fram mig. Det känns stort. Jag blir hedrad och stolt, säger Zlatan i en exklusiv segerintervju med Sportbladet.

Foto: Foto: STELLA PICTURES
Bäst Zlatan Ibrahimovic tror att han vann motståndarnas röster med sättet han spelar. ”De respekterar det jag demonstrerar på planen,” säger han.

För er som spenderade kvällen med den svenska idrottsgalan börjar vi med en snabblektion i italienska:

Ibra re del calcio italiano!

Lo segue a ruota Del Piero.

Säg nu efter:

Ibra den italienska fotbollens kung!

Efter honom följer Del Piero.

Så berättar Europas ledande sporttidning Gazetta dello Sports rubrik om vad de kallar den italienska fotbollens Oscarsgala. Direktsänd i går kväll.

Zlatan röstades först fram som bästa utländska spelare i Italien. Juventuslegendaren Alessandro Del Piero röstades fram som bästa italienska spelare i ligan.

Det stod således mellan Zlatan och Del Piero om vem spelarna själva röstat fram som bästa spelare i serie A totalt under 2008.

Vinnare: Zlatan Ibrahimovic.

Efter det hyllades Zlatans flygande klackmål mot Bologna i höstas som årets mål 2008 i serie A.

”Del Piero har jag bra kontakt med”

Sportbladet fick en exklusiv intervju på telefon med en mycket glad Zlatan i går kväll.

Grattis Zlatan! Varför tror du spelarkollegorna röstar på dig?

– För sättet jag spelar på, de respekterar det jag demonstrerar på planen.

Vilka spelare i ligan har du kontakt med, förutom när ni spelar match?

– Del Piero har jag bra kontakt med. Vi lärde känna varandra under tiden med Juventus. Vi pratar en del även utanför fotbollen och planen.

Är det några andra spelare du hänger med?

– Nja, du vet jag har familj så den mesta tiden går dit. Men Patrick Viera bor ovanför mig här i Milano. Vi umgås en del, tar med tjejerna och går ut och äter och sånt, shoppar.

Du fick också pris för årets mål. Det osannolika klackmålet mot Bologna där du viker benet runt en back, lyckas få klacken på bollen bakom hans rygg...

– Det var ett inlägg från Adriano. Jag tänkte inte, jag bara hoppade. Det är efteråt på tv-bilderna som jag förstår vad som hänt. När jag ser det tänker även jag att jag kunde lika gärna träffat backen i huvudet. Men i stunden tänker man inte så, det bara händer. Det är ett av mina snyggaste mål.

”Klackmålen känns speciella”

Vilka är dina andra snyggaste mål om du får välja själv?

– Sista matchen med Ajax, när jag drar sex, sju spelare först och sätter den. Klackmålet mot Italien i EM. Målet mot Ungern. Sedan är det nog målet mot Bologna. Det är den typen av mål jag håller högst. Att sätta en boll i krysset från 30 meter är förstås också fantastiskt, men det händer oftare och alla stora spelare gör det förr eller senare.

– Det är klackmålen som känns som de är speciella för mig. Jag tror jag kan upprepa dem och nu har jag visat att det kan hända flera gånger.

Maradona hade dig på andra plats i Fifas omröstning om världens bästa fotbollsspelare.

– Ja, jag hörde det. Figo berättade det för mig.

Du träffade Maradona förra veckan. Vad sade ni till varandra?

– Nej, du vet, man säger inte så mycket då. Maradona kom in i omklädningsrummet, det kändes stort. Jag hittade inte så mycket att säga, det var mer att njuta av stunden. Han kramade om mig och vi pratade om Argentina och de unga spelare som är på gång där. Men du vet, Maradona kommer och säger hej... vad säger man? Det är bara att njuta av stunden.

Ni har haft en tung öppning på nya året i Inter. Tappad poäng i första matchen och nu senast förlust med 3 – 1 mot Atalanta. Vad händer?

– Det var en blackout i senaste matchen. Inte bra. Men det finns positivt och negativt med att förlora. Det negativa är självklart, men det positiva som kan komma ur en förlust är att du vaknar till, att vi fattar att ligan inte är över fast vi leder med sex poäng, att vi måste ladda upp batterierna igen.

Du gjorde ett självmål mot Atalanta. Berätta.

– Ja, det var tungt. Riktigt tungt. Jag stod i muren, när skottet kom skyddade jag ansiktet med händerna. Bollen tog på handen och styrdes in i mål. Det var 2–0. Du vet, det är tungt nog att möta Atalanta ändå. Det är en jobbig atmosfär på deras hemmastadion. Deras supportrar är inte de lättaste att ha emot sig, de står tungt bakom sitt lag, hejar och pushar.

Hälsar till Charlotte Kalla

Nästa stora, stora händelse är Manchester United i Champions league i slutet av februari. Hur ser du på den drabbningen?

– Den matchen betyder mycket. Vi möter kanske världens bästa lag om man ser till vad de vunnit. Men jag tror det blir en jämn match.

Hur har du firat jul?

– Jag var med familjen i Schweiz. Vi åker inte skidor, men vi tog det lugnt uppe i alperna. Det var bra, även om ungarna hade lite förkylningar och sånt.

Vad fick du i julklapp?

– Jag fick många. Av Helena fick jag ett dinosaurieägg.

Du var nominerad till Jerringpriset i år igen. Hade du velat vara i Stockholm ikväll?

– Ja, jag hade gärna varit där eftersom jag var nominerad. Men det krockade. Jag vann Jerringpriset i fjol. Det var mycket stort för mig. Blir jag nominerad nästa år kanske jag väljer idrottsgalan istället.

Vet du vem som vann Jerringpriset i år?

– Nej, jag har inte hört ännu.

Charlotte Kalla. Vet du vem hon är?

– Ja, ja. Det var hon som satt bredvid mig i fjol. Hon åker sådana där långskidor. Stort grattis till henne från mig! Jag hade gärna varit där och sett henne vinna.

Är det några andra nyheter på gång?

– Nej, det är same shit. Träning, vila, match. Men jag trivs. Jag har kontrakt med Inter till 2013 och som det ser ut nu blir jag gärna kvar hela kontraktstiden.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN