Guldrecept: Ett hårt program

FOTBOLL

HELSINBORG. Inget allsvenskt lag matchar hårdare än Helsingborgs IF.

Det ska bära hela vägen till SM-guld.

– Vårt självförtroende stärks, säger HIF:s tränare Bosse Nilsson.

Henrik Larssona distansmål och Marcus Lantz iskalla straff gav Helsingborg 2–0 – och seger i lagets nionde match på fyra veckor.

Under de fyra veckorna har HIF gått vidare i svenska cupen, avancerat två omgångar i Europa League samt vunnit tre av fyra allsvenska matcher.

– Vi har spelat söndag och torsdag fyra veckor i rad och kommer att göra det i minst två veckor till, säger Bosse Nilsson som än så länge inte ser negativt på det täta matchandet.

– Så länge det går bra flyter det på, självförtroendet stärks och spelarna höjer sig.

Klarat sig från skador

När HIF i torsdags avancerade i Europa League saknades tre spelare. Mot Gefle var det tre andra – Christoffer Andersson, Erik Wahlstedt och Andreas Landgren – som var indisponibla.

– När man matchar så här hårt är det viktigt att klara sig undan allt för många skador om man ska kunna fortsätta prestera och än så länge har vi gjort det, säger Nilsson.

”Fick bollen i skallen”

Mot Gefle i går visade bredden främst genom att den comebackande mittfältaren Olafur Skulason var en av planens giganter. Men den som räddade segern var målvakten Pär Hansson som närmast mirakulöst räddade Daniel Westlins avslut från tre meter.

– Jag gjorde mig stor och fick bollen i skallen. Men alla räddningar räknas, säger Hansson som håller med om att hans lag mår bra av att matcha mycket.

– Det känns tryggt. Nu har vi hållit nollan i två matcher i rad i allsvenskan och det ger också självförtroende.

Trea i allsvenskan

Segern mot Gefle innebär att Helsingborg är trea i allsvenskan, på samma poäng som tvåan IFK Göteborg och en poäng bakom Elfsborg.

På torsdag väntar FK Sarajevo hemma i Europa League och nästa måndag möter HIF Hammarby borta i allsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM