”FÖRSTÅR SIG INTE PÅ FOTBOLL”

FOTBOLL

Utsedd till största besvikelsen av spelarna – Wilton till motattack: ”Spelar man för laget ser de inte det”

superenkät Del 5 av Sportbladets exklusiva enkät med 40 allsvenska spelare. Fotnot: Inte alla spelare i enkäten valde att svara på frågan.

MALMÖ. MFF:s drömvärvning Wilton Figueiredo är vårens besvikelse enligt de allsvenska spelarna.

– En del förstår sig inte riktigt på fotboll, svarar Wilton.

FOTO: BILDBYRÅN

Han köptes sent och dyrt till MFF för att bli skyttekungen som behövdes efter Ola Toivonens flytt. Men på sju matcher från start och ett inhopp har det bara blivit ett mål.

– De som inte ser på fotboll rätt ser bara att om man gör mål så är man bäst på plan, men om man spelar för laget ser de inte det. Jag spelar inte för mig själv utan för Malmö, säger Figueiredo.

En del av kritiken mot honom har just varit att han spelar för individuellt och försöker med stressade avslut i lägen där han kunde ha spelat bollen i stället.

– Om jag skulle spela för mig själv hade jag bara försökt att göra mål, göra mål, göra mål ... men jag försöker göra det bästa för mitt lag. Vänta till ligan har spelats klart. Jag har inte spelat så många matcher.

”Alla vill göra mål”

Efter två veckors semester i Brasilien kom Wilton tillbaka med sin fru och dotter som han inte haft hos sig tidigare i Malmö.

– Det gör att det blir mycket bättre för mig här.

Är det viktigt för dig att målskyttet lossnar snart?

– Det är viktigare att vi snart börjar vinna matcher. I andra hand, ja, naturligtvis. Alla vill göra mål och om det lossnar är det bra för mig.

Om Labinot Harbuzi, som i går meddelade att han hade feber och inte tränade med truppen, försvinner till utlandet är det troligt att Figueiredo flyttas ned till Labbes position som spets i mittfältet i stället för ensam på topp.

– Det bestämmer tränaren. Jag har spelat i båda positionerna.

Kan spela på mitten

Är det inte en position som du tycker om att ha?

– Njaaaaae, jag vet inte om jag tycker om det så mycket. Men det är okej.

Du föredrar alltså att spela på topp?

– Nej, nej, nej. Är det bättre för Malmö att Wilton spelar i mittfältet, spelar jag där. Vill man ha mig i anfallet spelar jag där.

”Besvärlig situation”

Malmö har spelat väldigt underhållande och attraktiv fotboll, men inte gjort målen. Varför har det blivit så?

– Sånt händer ibland i fotboll. Man spelar vacker fotboll men gör inte målen. Nu har vi tränat hårt för att lösa problemet och jag hoppas att vi börjar göra mål mot Kalmar.

Som är en mycket viktig match, både för MFF och för Kalmar.

– Naturligtvis. Vinner vi får vi tillbaka vårt självförtroende och kan vinna de tre följande viktiga matcherna i juli. Vinner vi dem är vi förmodligen bland de fyra i topp, säger Wilton.

Har tåget inte gått redan, eller tror du att MFF kan vinna guld i år?

– När jag kom tillbaka till Sverige var mitt första mål att vinna allsvenskan. Nu måste vi respektera att Malmö hamnat i en besvärlig situation, men steg för steg kan vi ta oss upp bland de fyra översta och då kan vi börja sikta på första-platsen, säger Wilton Figueiredo.

Som väldigt gärna vill ge svar på (för)tal i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF