Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Kallade spelare för ”lesbiska maffian” – sparkas

Förbundskaptenen tvingas lämna – anklagas för homofobi

Av: 

Martin Tolén

FOTBOLL

Det är kaos i Australien inför VM.

Förbundskaptenen Alen Stajcic har fått sparken efter anklagelser om homofobi och hån mot spelarnas vikt från ledarstaben.

– Vi accepterar inte det längre. Vi är starka oberoende kvinnor och vi tar inte det här längre, säger en anonym källa till Sydney Morning Herald.

Australiens fotbollslandslag skakas av ett internt kaos inför VM i Frankrike i sommar.

Damlandslaget – som är rankade sexa på Fifas världsrankning – sparkade nyligen förbundskaptenen Alen Stajcic utan att någon egentlig anledning angivits.

Förbundssekreteraren David Gallop hänvisade till ”kulturen och arbetsmiljön kring laget” och nu kommer uppgifter om att två anonyma enkätundersökningar lett till att Stajcic och hans team har fått lämna.

Där ska det ha framkommit svar som att ledarstaben, inte nödvändigtvis Stajcic själv, uttryckt homofobiska kommentarer och hån mot flera av de yngre spelarnas vikt.

”Accepterar inte det längre”

Flera manliga ledare ska ha talat om en ”lesbisk maffia”, till och med inför media, och de yngre spelarna ska ha fått höra kommentarer som: ”Lägg ner gaffeln”.

– Vi accepterar inte det längre. Vi är starka oberoende kvinnor och vi tar inte det här längre. Vi borde aldrig ha accepterat det förut men vi ville bara spela. Nu har vi röster, vi har status, säger en anonym källa till Sydney Morning Herald.

Enligt andra uppgifter ska en grupp kvinnor har arbetat för att sparka Stajcic och ersätta honom med en kvinna.

Men de uppgifterna dementeras av förbundet och Stajcic har försvarats av flera andra spelare i truppen.

– Det här orsakar mycket smärta. Det här var hans drömjobb och det har tagits ifrån honom. Så vilken människa som helst hade varit nedslagen, sårad, arg, frustrerad, förvirrad. Det är normala känslor i den situationen. Jag har känt det också. Det är fortfarande upprivande för många av oss just nu, säger kaptenen Lisa De Vanna till nyhetsbyrån AAP.

Stajcic själv har inte uttalat sig om situationen.

Australien inleder fotbolls-VM mot Italien söndag 9 juni.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Laget bakom VM-laget: ”Spelarna har lämnat craving-lista till oss”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Lisa De Vanna