– Skrattmatcher ingår i arbetsbeskrivningen

FOTBOLL

På måndag står jag på ett tak på en tv-studio mitt i Barcelona och delar med mig av det senaste från Spanien i SVT:s Fotbollskväll. Vore trist om jag missade det för alla inblandade parter.

Foto: ny skrattmatch? På onsdag förväntas Barcelona ha lekstuga med Viktoria Plzen i CL-mötet på Camp Nou.

Dessförinnan äter jag brunch på stranden i Barcelona och snackar upp Champions League med Simon som har en monsterlång mellanlandning här på väg till Madrid, där han ska spana in hur Real Madrid sköter sig mot Lyon.

Tisdagens match på Bernabéustadion är en spännande evighetssåpa mellan två lag som nästan alltid får mötas i Champions League, och som brukar bjuda på bra och jämn underhållning. José Mourinho har byggt ett lag för Europa och det här blir årets första riktiga kraftmätning för de vita.

Matcher jag inte går på brukar jag se ute på en bar, hemma hos vänner eller med kollegor på deras redaktion. Sitta och titta på fotboll ensam är bland det mest miserabla jag vet.

Inte alls omöjligt att jag twittrar en smula under matchen också.

Guardiola vill hushålla

Viktora Plzens besök på Camp Nou på onsdag kan mycket väl bli en skrattmatch, men skrattmatcher ingår i arbetsbeskrivningen när man bevakar de spanska jättarna. Barcelonismon förväntar sig givetvis fleramålsseger, men jag tror att Pep Guardiola vill hushålla lite med sitt manskap, som möter Sevilla i ligan redan på lördag.

Andaluserna har haft det svårt på Camp Nou de senaste säsongerna, men de slog ut Barça ur spanska cupen på hemmaplan för två säsonger sedan och är alltid ett lag att räkna med.

Är jag färdigarbetad i någorlunda tid möter jag upp med spanska kolleger på bar Milano i närheten av Plaça Catalunya och snackar ner matchen och förser mig med min veckliga dos Barçaskvaller över stans bästa gintonics.

När själva fotbollsbiten är avklarad brukar det bjudas på en mer ocensurerad version av vad som egentligen pågår i omklädningsrummet, med pikanta detaljer om spelare och ledare som dessvärre aldrig kommer i print.

Konkurrenter gifta – med varandra

I Barcelona har många journalister följt spelarna sedan ungdomstiden och har en helt annan relation med dem än vad som är brukligt i Sverige, på gott och ont. Dessutom är rivalitetstänket mindre utbrett här, journalister från två konkurrerande tidningar eller radiostationer kan mycket väl vara bästa vänner, eller, som är fallet med två kolleger här, gifta med varandra.

På söndag smyger jag ner till stranden eller tar tåget till Costa Brava och krämar ur det sista av den spanska sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga