Bekräftat: AIK köper Mutumba

FOTBOLL

”Motståndarna fruktar honom”

Tiden i ungerska Videoton blev inte vad Martin Mutumba hoppades på.

Som Sportbladet avslöjat återvänder nu guldhjälten till AIK och skrev i dag på ett kontrakt till 2013.

– Affären är mycket fördelaktig för AIK och det känns riktigt bra, säger AIK:s sportchef Jens Andersson i ett pressmeddelande.

I juni 2010 lämnade guldhjälten Martin Mutumba AIK efter att Alex Miller tagit över Solnaklubben. Med skotten borta återvänder nu 25-åringen.

”Tänkte inte satsa på mig”

– Det är en lång historia som hänt på kort tid. Man kan säga att det började med att Videoton visade att de inte tänkte satsa på mig nu inför den andra delen av säsongen. Jag har haft kontakt med AIK sen jag lämnade så det var naturligt för mig att försöka få komma till AIK när det blev som det blev, säger Mutumba.

Mittfältarens återkomst har varit klar en tid men i dag färdigställdes de sista pappren och AIK bekräftar nu att Mutumba spelar med laget till och med säsongen 2013.

– Det känns mycket bra att Martin är tillbaka i AIK. Han är en spelare med spetsegenskaper som gör att motståndarna fruktar honom, bland annat i en-mot-en-situationer. Affären är mycket fördelaktig för AIK och det känns riktigt bra, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

”Lärt mig en hel del”

Mutumba debuterade för AIK i allsvenskan som 17-åring men valde sedan spel i finska FC Inter. 2009 återkom mittfältaren och var med och förde Solnalaget till SM-guld.

I Ungern blev det bara sporadiska inhopp för Mutumba i Videoton.

– Allt var egentligen bra förutom att jag inte blev uttagen till matcherna. Man försöker hitta ursäkter, men fakta var att tränaren valde en annan spelare på min position och laget ledde ligan så det finns inte mer att säga. Nu är jag här och jag vill tro att jag lärt mig en hel del av det senaste halvåret som jag kommer ha nytta av i AIK och framtiden.

Det finns de som säger att du ibland spelar mer för showen än för laget och resultatet, hur ser du på det?

– Jag kanske har tänkt så ibland, men jag känner att jag lärt mig mycket de senaste två åren, både av framgång och motgång. Sen har alla spelare sin stil, ändrar man för mycket så kanske man inte vet vem man är till slut. Jag tror att AIK köpt mig för att jag är den jag är, men att de vet att jag vill utvecklas hela tiden. Viljan att vinna är den största drivkraften idag, kan jag sen bjuda på något mer som får folk att vilja komma tillbaka till Råsunda så kommer jag fortsätta att göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM