SVT ber om ursäkt efter tittarstormen

”SVT:s kränkande övertramp om Hillsborough obehagligt”

Aktuellt kopplade ihop tragedin på Hillsborough med fotbollsrelaterat våld.

Efter att mängder av tittare rasat ber SVT om ursäkt.

”Ja, självklart ska vi rätta i Aktuellt i morgon. Jag beklagar än en gång”, skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt, på Twitter.

Djurgården är en klubb i sorg efter händelsen i samband med den fotbollsallsvenska premiären mot Helsingborg, där en 43-årig fyrabarnsfar misshandlades till döds. I efterdyningarna av tragedin gjorde SVT:s Aktuellt i går kväll ett reportage om huliganismen i andra europeiska länder.

I reportaget visas klippbilder, bland annat från de tragiska scenerna på Hillsborough-stadion i Sheffield den 15 april 1989, där 96 människor dog efter att ha klämts ihjäl på den överfulla sektionen där Liverpools supportrar slussades in.

”Felaktigt beskyllda”

Efterspelet har beskrivits som en rättsskandal, bland annat i filmen ”Hillsborough – fotboll på blodigt allvar” (1996). Men i september 2012 fick äntligen fansen sin upprättelse då en oberoende panel granskat utredningen och lämnat en 395-sidig rapport som visar att polis och myndigheter försökte mörka sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för katastrofen.

Men i SVT:s reportage i går säger reportern, samtidigt som man visar bilder från Hillsborough-tragedin:

”Ingen annanstans har samhällets kamp mot fotbollshuliganismen gått så långt som i England. Händelsen på Hillsborough-stadion 1989, då 96 personer dog, ledde till att England i dag har Europas strängaste lagstiftning mot fotbollsrelaterad brottslighet”.

”Självklart fel”

Reportaget fick mängder av tittare att uttrycka sin ilska i sociala medier.

”Skrämmande att allmänjournalister sällan anser sig behöva läsa på för att prata idrott. SVT:s kränkande övertramp om Hillsborough obehagligt”, skriver bland andra Sportbladets fotbollskrönikör Patrik Sjögren på Twitter.

”Till slut blev jag tvungen att titta. Aktuellt kör alltså på, helt ogenerat, och tar Hillsborough som ett exempel på huliganism. Sanslöst”, skriver TV4:s fotbollskommentator Niklas Jarelind på Twitter.

SVT gjorde efter inslaget en pudel redan i går och lovar en rättelse under onsdagens sändning:

”Ja, det är självklart fel att koppla ihop Hillsborough med huliganism. Jag ber om ursäkt”, skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare för för Aktuellt, Rapport text-tv och nyheterna på svt.se, på Twitter.

Den 15 april i år – 25 år efter tragedin – kommer en minnesceremoni att hållas för offren i Hillsborough-olyckan.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN