Slutade med ett fullskaligt krig

Svensk fotboll står inför ett vägskäl efter dödsmisshandeln i Helsingborg.

Sportbladet har undersökt två liknande h­ändelser i Europa under 2000-talet.

Vad det fick för följder i Italien och Frank­rike?

Ett fullskaligt krig där staten och polis­makten gått till attack mot de mest engagerade supportrarna.

Blev en martyr för supportervåldet

Gabriele Sandri (1981-2007)

VAD HÄNDE?

Italiensk fotboll har skakats av en mängd supporterrelaterade dödsfall i modern tid. Särskilt eländigt var det under 2007.

I februari misshandlades den sicilianska polismannen Filippo Raciti till döds efter att en bomb först briserat bredvid honom. Sprängladdningen kastades in i hans bil i samband med ett upplopp inför derbyt mellan Catania och Palermo. Resten av året präglades av en på bristningsgränsen spänd relation mellan polis och supportrar, en konflikt som urartade den 11 november 2007.

Vid en motorväg utanför Arezzo i Toscana drabbade fans till Juventus och Lazio våldsamt samman. Laziosupporten Gabriele Sandri, 26, var på väg därifrån och satt i sin bil när en förlupen pistolkula, avfyrad av en polisman som ankommit till platsen, sköts in i nacken på honom. 26-åringen blev omedelbart en martyr för de mest engagerade italienska supportrarna. Polismannen dömdes till ett nioårigt fängelsestraff.

FÖLJDER

De italienska politikerna valde en repressiv linje mot de mest aktiva, och stundtals hårdföra, fansen sedan relationen mellan ordningsmakten och supportrarna fullständigt havererat. Redan några månader efter polismannen Filippo Racitis död hastades ett gäng hårda lagar igenom. Biljettsystemet blev helt digitaliserat, med personliga namn på samtliga biljetter för att försvåra för kända våldsverkare att ta sig in på arenorna. Supportrar till särskilda klubbar tvingades ha ett särskilt ID-kort på sig under matcherna. Misstänkta huliganer kan bli bannlysta från fotbollsarenor även om de inte dömts för något brott. Klubbar med goda relationer till sina ultras (de mest hängivna fansen) riskerar att få böter om inte kontakterna bryts. Inkastade föremål och pyroteknik kan innebära långa fängelsestraff för förövaren.

De framhastade lagarna har fått hård kritik. De kritiseras som demokratiskt undermåliga – inte rättssäkra – och har dessutom medfört att det totala publiksnittet i Serie A sjunkit rejält, samtidigt som huliganproblematiken inte på långa vägar är löst.

Har rensat ut med olagliga svarta listor

VAD HÄNDE?

Paris Saint-Germains en gång så yviga supporterkultur har steriliserats. 2 000 engagerade/våldsamma fans har bannlysts från läktarna, som numera är fylld med barnfamiljer.

Varför?

Mellan 2006 och 2010 dödades nämligen två personer utanför hemmaarenan Parc des Princes i samband med huliganrelaterat våld. Två rivaliserade supportergrupper i klubben, med högerextrema respektive antifascistiska inslag, hade under en längre tid slagits om makten över läktarna. Inbördeskriget, som varvades med årliga kravaller i samband med matcherna mot rivalen Marseille, gick överstyr och präglades av en allt orimligare våldsspiral.

FÖLJDER

Zlatan Ibrahimovics PSG har, med hjälp av hemliga och olagliga ”svarta listor”, rensat ut alla som förknippas med våld från läktarna. Tusentals supportrar förvägras möjligheten att komma in på arenan, utan att få veta varför, vilket är ett brott mot de medborgerliga rättigheter som finns i Frankrike. Något som PSG:s ledning inte bryr sig nämnvärt om, då metoderna varit effektiva för att minimera våldet inne på Parc de Princes.

Liknande saker händer över hela landet. Med hjälp av juridiska och polisiära metoder har polisen, klubbar och politiker lyckats upplösa flera inflytelserika ultrasgrupper.

Franska ligans ordförande Frédéric Thiriez sa så här när supportrar kritiserade tillvägagångsättet:

– Repression är inget som stör ärliga människor.

Antonio Curro (1977-2001)

Stöttade Messina, dog när han fick en hemmagjord bomb i huvudet. Rivaliserande Catania-fans hade kastat den på honom.

Brice Taton (1983-2009)

26 år gammal Toulousesupporter. Misshandlades brutalt till döds av serbiska Partizan Belgrad-fans i samband med en Europa League-match.

Istanbul 2000

Leeds åkte till Istanbul för semifinalen i UEFA-cupen mot Galatasaray. Ett stort antal engelska supportrar var på plats, vilket ledde till oroligheter. Leedssupportrarna Christofer Loftus och Kevin Speight knivhöggs till döds i samband med gatuslagsmål mellan engelska och turkiska huliganer.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.