Bekräftat: Franskt företag tar över Friends-driften

Uppdaterad 2014-12-08 | Publicerad 2014-03-18

Thomas Perslund, vd för Friends arena, Ulrik Ruhnau, vd Lagardère, Karl-Erik Nilsson, Svenska fotobollsförbundet, Pehr Granfalk, kommunordförande i Solna och Sune Hellströmmer, Svenska fotbollsförbundet.

Precis som Sportbladet avslöjade i går tar ett stort internationellt bolag över driften av ekonomiskt blödande Friends Arena.

Det blir franska Lagardère som från och med 1 januari 2015 ska sköta nationalarenan.

– Vi är övertygade om att arenan kommer att visa en betydande vinst inom det närmaste året, säger bolagets talesman.

Nyheten om att en utomstående aktör tar över driften av Friends Arena bekräftades på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

Friends Arena har hittills gått med 600 miljoner i förlust, men Lagardère är fullt övertygade om att arenan kommer att gå med vinst inom kort.

– Vi är inte de snälla killarna från Paris som kommer med en stor säck med pengar. Vi är övertygade om att arenan kommer att visa en betydande vinst inom det närmaste året, säger Lagardéres talesman på plats.

– Det kommer inte att bli några förluster. Vi kan marknaden.

Driver fler än 20 idrottsarenor

Alla förhandlingar kring hur ägandet av Friends Arena kommer att se ut och vem som tar ansvar för eventuella förluster är ännu inte färdiga.

– Det är ett arbete som pågår, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Tanken är att Lagardère ska betala en garantihyra.

Lagardères representant vid pressträffen berättar att företaget driver mer än 20 idrottsarenor världen över och att man redan är involverade i flera svenska arrangemang som tennisturneringarna Swedish Open i Båstad och Stockholm Open, triathlontävlingen i Stockholm samt Nordea Masters i golf.

Ulrik Ruhnau, vd för Lagardère Unlimited Stadium Solutions, säger i ett pressmeddelande att "Friends Arenas läge, kapacitet och flexibilitet gör att vi ser en enorm potential att fortsätta utveckla arenan till att vara en av de främsta evenemangsarenorna i norra Europa, både för fotboll, övrig sport och nöje."

Tar över 1 januari 2015

Arbetet med att ta fram ett letter of intent, en avsiktsförklaring, har påbörjats. Enligt avsiktsförklaringen ska Lagardère sköta driften av arenan. Med det avses att marknadsföra och sälja in evenemangsmöjligheter till arrangörer och företag, skapa och utveckla egna evenemang, administrera biljettförsäljning, arbeta med nuvarande och framtida partners samt utveckla arenans kringservice.

Planen är att Lagardére ska ta över fullt ansvar för verksamheten från och med den 1 januari 2015.

TT

Följ ämnen i artikeln