Nanne: ”Vi ska inte spela för publiken”

När Nanne Bergstrand kom till Söderstadion som tränare för Kalmar var planen klar.

Håll ut så länge det går – snart ­vänder hemmafansen sig mot sitt eget lag.

Nu ser han saken från andra hållet.

– Vi får aldrig spela för publikens skull. Då tappar vi vår prestation, ­säger han.

Samma sak varje säsong: Hammarby är favorittippade i Superettan.

Nanne Bergstrand, ny huvudtränare för året, känner till förutsättningarna och har hunnit fundera en del över dem. Hans mantra under försäsongen har ­varit att ”etablera ett spel som håller för allsvenskan” – en luddig formulering i stället för ett konkret mål.

Men så har också Hammarby heller inte nått allsvenskan trots fyra säsonger med glasklar målsättning. Saker ska göras i rätt ordning, påpekar Nanne, när Sportbladet får en pratstund under ­Superettans upptaktsträff i Uppsala.

– Det är viktigt att känna kontroll och sättet som vi spelar på har vi kontroll över. Desto mer fokus vi har på det, ­desto nöjdare blir publiken. Men om du tänker på publiken så kommer du t­appa din prestation och då blir publiken missnöjd i alla fall.

”Två sidor av myntet”

Du menar att man ska tänka på l­aget?

– Det gör jag ju. Risken är annars att man söker bekräftelse, spelar för att få beröm. Därför har vi byggt upp vår trupp med flera informella ledare. Vi kan ha starka personligheter, visst, men de ska tänka på laget. Tänka på det som föregår resultatet.

Vad hämtar man från publiken?

– Energi. Det är två sidor av myntet. När man har en stor supporterskara som vi har så är det väldigt positivt när det går bra och väldigt negativt när det går dåligt. Den tolfte spelaren pratar man ju om i Hammarby. Vi hade 3 000 pers när vi mötte TPS Åbo på Kanalplan i slutet av mars. När vi skapar en målchans så får vi en massa energi, men vissa klarar inte trycket och springer och gömmer sig. Det är ytterligheter som motståndarna känner till. När vi kom till Söderstadion med Kalmar gällde det att hålla ut när de tryckte på med publikstödet i ryggen för vi visste att publiken skulle vändas mot dem om vi lyckades med det.

Nya förutsättningar nu, alltså.

Nanne tycker att han har kommit rätt långt med Hammarby under försäsongen. Truppkompositionen och högstanivån i spelet är han nöjd med. Prestationerna i matcherna pendlar för mycket, men han har fått gehör för många av sina idéer. Inte så konstigt kanske med tanke på att sportchefen Mats Jingblad är en gammal lumpenpolare.

”Fotbollen i centrum”

– När Mats fastnar för mycket i kanslivärlden så drar jag ner honom på fotbollsplanen, säger Nanne.

Jingblad, som sitter bredvid, skrattar.

– När jag börjar snacka för mycket ekonomi så får jag komma ner. Back to basics ­liksom, fotbollen ska vara i centrum.

– Där har du en viktig ­poäng, svarar Nanne.

– Fotbollen har bredare intressenter i dag. Tidigare var det fotbollsfolk i styr­elserna och organisationerna men när fotbollen moderniserats har marknadsavdelningarna fått stor makt. Ekonomisidan är en viktig ingrediens, värderingar flyttas, men vi måste se till att det sportsliga inte trycks åt sidan.

Jingblad fyller i med ett exempel.

– Tele2 är en av Europas modernaste arenor, men när vi spelade cup där ­märkte jag att det inte fanns något rum där jag som sportchef och styrelsen kunde diskutera i paus. Vi vill ju inte stå där alla kan höra vad vi säger. Det finns loger, e­venemangssalar och allt vad det är, men inget ­fikarum. Förstår du? Glöm inte bort sporten.

Intresset för Hammarby är i vanlig ordning massivt. 8 000 säsongskort

är sålda, och i kvällens match mot ­Assyriska väntas ett stort bortafölje.

”Premiären inte viktigast”

Men Nanne Bergstand vill inte överdramatisera premiärens betydelse. Han jämför det med att lägga f­okus på bröllopet istället för äktenskapet.

– Det var så länge sedan vi spelade seriematch. Fokuset på premiären är som om den skulle ge tio poäng. Men det ger bara tre.

Men det är väl festligt med ett ­bröllop?

– Haha. Jo, visst, men då borde vi gifta oss ofta isåfall. Skilja sig och ­gifta om sig, om det ska vara så.

Vad tror du om ditt äktenskap med Hammarby?

– Jag har bara skrivit ett fyraårs­kontrakt. Det ska vi väl i alla fall hålla.

Jingblad bryter in:

– Nanne ska vara här länge.

Tycker om kakor

Nanne:

– Jag trivs väldigt bra i Stockholm måste jag säga, jag trodde inte att det skulle bli så bra. Det är ju en social ­utmaning att flytta till en storstad men Stockholm blir bara mindre för varje vecka.

Jingblad:

– Du lämnar ju inte Södermalm! (Nanne bor i Årsta söder om Södermalm, Sportbladets anmärkning).

Nanne:

– Jo, för fan, jag åker mycket tunnelbana. Jag har varit på Östermalm, fiendeland, och tittat. Jag letar alltid efter nya fikaställen. Jag gillar kakor, det är Guds gåva. Men det är också för att lära sig att hitta bättre.

Tar du med en bok och filosoferar?

– Ja, det gör jag. Bok, cappuccino, ­kaka…antingen det eller naturen. Där fyller jag på med ­energi.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.