Fotbollförbundet om Zlatans uttalande

FOTBOLL

”Alla är fria att uttrycka vad de vill”

Zlatan Ibrahimovics, 32, uttalande har väckt starka reaktioner.

På annandagen bröt Svenska Fotbollförbundet tystnaden.

– Alla är fria att uttrycka vad de vill, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till officiella hemsidan.

Det var på juldagen som Expressen publicerade en lång intervju med Zlatan Ibrahimovic. Där gav PSG-anfallaren sin syn på ”bil-gate” med Anders Svensson, samt kom med skarpa åsikter om dam- och herrfotboll.

Uttalanden som inte uppskattades av damlandslagets Nilla Fischer.

Enligt uppgifter till Sportbladet planerade Zlatan att komma med de här åsikterna i samband med en presskonferens inför playoff-mötet med Portugal. Men 32-åringen fick aldrig någon fråga om ”bil-gate”.

”Alla är fria”

Annars har det varit tyst från Svenska Fotbollförbundet - fram till nu. SvFF har publicerat en intervju med ordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Svensk fotboll har en tydlig värdegrund och en del av den är att vi vill varandras framgång. Men jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i media. Alla är fria att uttrycka vad de vill, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

SvFF: Hur ser SvFF på jämförelser mellan dam- och herrfotboll?

– Det ska inte jämföras. Det är två olika saker, som utvecklas utifrån sina respektive förutsättningar. Precis som alla andra verksamheter inom SvFF som exempelvis barn- och ungdomsfotbollen, futsal och beach soccer. Bredd och elit hänger ihop, precis som alla olika verksamhetsdelar. Tillsammans blir det svensk fotboll.

”Vi gör inte skillnad”

SvFF: Men ställer sig SvFF bakom Zlatan Ibrahimovic åsikter?

– Jag och övriga medlemmar i Svenska Fotbollförbundets styrelse berättar gärna om våra egna åsikter i olika frågor. Men som ordförande kommenterar eller recenserar jag inte enskilda spelares uppfattningar i media.

SvFF: Han är ju trots allt herrlandslagets kapten. Betyder inte det någonting?
– Vi gör inte skillnad på lagkaptener eller förbundskaptener, herrspelare eller damspelare.

”Tråkigt och ledsamt”

Damlandslagets förbundskapten, Pia Sundhage, har uttalat sig till SVT Sport om Zlatans uttalanden.

– Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon.

SvFF: Vad säger du om damlandslagets förbundskapten Pia Sundhages uttalande om att Zlatans uttalanden påvisar brister i manlig fotbolls värdegrund?
– Jag säger det igen, jag kommenterar inte vad enskilda tycker och säger. SvFF:s värdegrund är gemensam för såväl herrar som damer, den gäller för svensk fotboll i stort. Men en gemensam värdegrund och respekt för varandras engagemang betyder inte att alla alltid kommer att tycka lika i alla frågor, svarar Karl-Erik Nilsson.