Världsnamn före talanger

Sportbladets Johanna Frändén om PSG:s kontroversiella
satsning – och varför klubben nobbar de inhemska spelarna

PARIS. PSG går in i sista transferveckan med två uppgifter: bärga säsongens första seger – och banta spelartruppen.

Får klubben som man vill är Paris Saint-Germain snart ett lag där de franska spelarna lyser med sin frånvaro.

– Jag bryr mig inte om nationalitet när jag tar ut laget, det akuta läget nu gör att vi måste ta tre poäng, säger tränaren Laurent Blanc inför kvällens match mot Nantes.

Efter Marseilles tredje raka ligaseger i går är Paris Saint-Germain piskade att slå nykomlingen Nantes borta i kväll. Efter de inledande oavgjorda matcherna är den franska titel-försvararen i en situation där man tvingas jaga täten redan efter två omgångar.

– Det kommer att ta lite tid att få ihop vårt spel. Vi har två fantastiska strikers, men det handlar inte om att få två spelare att briljera, utan om att hitta balans både bakåt och framåt. Det viktigaste nu är att vi vinner. Det akuta läget gör att vi måste ta tre poäng, säger Laurent Blanc inför matchen.

När han presenterades som ny tränare för Paris i juni var invändningarna i hemlandet ganska många. Men två egenskaper framhölls som positiva: han är en gammal storspelare och han är fransk.

PSG hade under eran med Carlo Ancelotti som tränare och Leonardo som sportchef gått från att vara ett franskt mittenlag till ett italienskt experiment med ägare i Qatar. De två första hade lyckats locka Serie A-stjärnor som Javier Pastore, Ezequiel Lavezzi, Zlatan Ibrahimovic och Edinson Cavani att prova lyckan i den franska huvudstaden. De senare hade försett firma Ancelotti/Leonardo med medlen för att få igenom affärerna.

Splittrade fans

Supportrarna har sedan dess varit splittrade till miljardregnet som fallit över laget sedan 2011. Två år och en transfersommar senare kan de konstatera att om Paris Saint-Germain inte rakt igenom är ett qatar-italienskt disco lär det i alla fall inte bli någon fransk fest på Parc des Princes i år. Och får ledningen som man vill kommer de inhemska inslagen att bli ännu färre.

– Det kan hända att vi tar in någon ny spelare i slutskedet av transferperioden (sista datum för internationella övergångar är den 2 september). Vi har några spelare som ännu inte är säkra på om de vill lämna klubben. Det måste komma ett bud som både klubben och spelaren accepterar, säger Blanc.

Förutom nyförvärvet Lucas Digne från Lille, som ännu inte gjort en minut i PSG, har trotjänaren Sylvain Armand och mittfältaren Clément Chantôme lämnat huvudstaden under sommaren. Mathieu Bodmer och Mohammed Sissoko var båda utlånade förra säsongen och är tillsammans med Mamadou Sakho på väg bort om PSG kan hitta en lösning under den kommande veckan.

– Jag bryr mig inte om nationalitet när jag tar ut laget. Jag tar dem som är bäst för stunden, för att komponera ihop bästa möjliga lag, säger Laurent Blanc.

Hans laguttagningar hittills bestrider inte det påståendet.

Skilda världar

När Blaise Matuidi fick bytas ut med en huvud-skada i 1–1-matchen mot Montpellier förra helgen var högerbacken Christophe Jallet ende fransman kvar på planen i PSG.

När Newcastle spelade oavgjort mot West Ham i Premier League i går använde man sex stycken fransmän under matchen.

Samtidigt som PSG har rott hem i det närmsta osannolika spelarnamn på transfermarknaden de senaste säsongerna, har Ligue 1 fått se talanger som Olivier Giroud, Paul Pogba, Yann M’Vila och Karim Benzema lämna Frankrike – och slå ut i blom någon annanstans. När Didier Deschamps kallar den franska landslagstruppen finns inte längre några spelare från Paris representerade.

Världsnamn före talanger

Förklaringen är både ganska enkel och lite komplicerad. PSG har hellre satsat mångmiljonbelopp på redan färdiga världsnamn, eller på talanger från Brasilien och Italien. Övriga Ligue 1-lag har, med undantag från nykomlingen Monaco, inte ekonomiska muskler att behålla de inhemska talangerna.

I kväll måste Paris Saint-Germain ta säsongens första seger om inte krisrubriker ska hagla i franska tidningar den kommande veckan. Det är en svensk, en uruguayan, ett par argentinare och kanske någon brasse som ska se till att man inte tappar toppkonkurrenterna ur synfältet i tabellen.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.