”Jag gör mest nytta på topp”

FOTBOLL

Sverige söker efter rätt sätt att använda sina stjärnor

Foto: Topp eller mittfält Om Asllani får välja själv så spelar hon på topp.

GÖTEBORG. I ena vågskålen finns möjligheten att ­skapa världens bästa ­anfallsduo, i den andra fördelen med Kosovare Asllanis spelskicklighet på mittfältet.

Landslagsledningen famlar.

Det gör inte Kosovare Asllani.

– Jag gör mest nytta på topp, säger hon.

Inför EM valde landslagsledningen att satsa på Lotta Schelin och Kosovare Asllani som toppduo i lagets 4-4-2.

Resultatet blev mycket lyckat.

– ”Kosse” och Lotta var under EM ett av Europas vassaste forwardspar, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson som ansvarar för anfallsspelet.

På resan mot VM 2015 har hon och förbundskapten Pia Sundhage satsat på ett nytt spelsystem: 4-1-3-2. 

Målet är att utveckla anfallsspelet.

Och i jakten på kreativitet spräckte landslagsledningen i lördags, VM-kval borta mot Bosnien-Hercegovina, succéduon från EM och satte en av lagets spelskickligaste spe­lare på centrala mittfältet, bakom anfallet.

”Tråkigaste i mitt liv”

– Vi tänkte: kan vi få ut ­ännu mer av ”Kosse” om hon får spela i en offensiv roll med två spelare framför sig, säger Persson.

Svaret då var krasst nej.

– Det var den tråkigaste landskampen som jag spelat i hela mitt liv, alla kategorier. Det var första gången som jag var innermittfältare, men stundtals var jag defensiv mittfältare.., säger Kosovare Asllani och fortsätter:

– De var väldigt låga i sitt försvarsspel. Jag har tittat på klippen efteråt och man ser att jag springer omkring och vill ha bollen hela tiden.

”Kosse” byttes ut i halvtid, men det innebär inte att Persson och Sundhage givit upp tanken på att ha PSG-spelaren som offensiv mittfältspets bakom anfallet i morgon mot Färöarna eller möjligen senare under VM-kvalet

– Vi får ha tålamod och ­testa lite till, menar Sundhage.

För det finns ett tungt argument som förbundskaptenerna brottas med:

– Ska vi fortsätta med ­Kosse och Lotta och göra dom blir ett världspar? Då behöver de all speltid ihop, säger Lilie Persson.

Kosovare Asllani själv:

– Får se hur de tänker, men jag tror att jag gör mer nytta däruppe. Jag trivs bästa där uppe, jag blir ändå lite droppande. Jag tycker vårt spel fungerade bra under EM.

ARTIKELN HANDLAR OM