Tyresö i fritt fall

KRISTIANSTAD. Ekonomiskt kaos, skadade superstjärnor och förlust i den allsvenska premiären.

Tyresö har det tufft nu.

– Jag är besviken över resultatet men stolt över prestationen, säger tränaren Tony Gustavsson efter 0–2 mot Kristianstad.

Tyresö kom till spel utan skadade Marta, Caroline Seger, Veronica Boquet och Meghan Klingenberg medan jetlagade Christen Press och Whitney Engen fick börja på bänken efter att ha kommit snudd på direkt från flygresa från USA:s västkust.

Med halva laget borta tog det 49 sekunder innan Tyresö hamnade i underläge när Marija Banusic satte sitt första allsvenska mål för Kristianstad.

Tyresö kom igen och skapade tre bra chanser före paus och tog ett initiativ i andra halvlek men fick kämpa mot både motstånd och motvind. Mitt i stormen kroppsfintade Olivia Welin sig snyggt till ett skottläge och placerade in 2–0.

En rejäl käftsmäll för hårt sargade Tyresö som nu får ladda om till lördagens Champions Leaguesemifinal mot Birmingham i England. Efter Europacupspelet startar spelarflykten och frågan är vad som är viktigast för laget nu?

– Vi har lagt upp två parallella spår så att vi inte nedprioriterar någonting, för det har vi inte råd att göra. Vi måste gå in i den ena bubblan efter den andra, säger Tony Gustavsson.

Enorm insats

Lisa Dahlkvist gjorde en enorm insats på mittfältet och debutanten Johanna Rytting Kaneryd var en positiv nykomling.

Champions League är det närmaste målet och det som verkar mest möjligt att lyckas i med tanke på de kommande spelarförlusterna.

– Oavsett om vi får ett slagkraftigt eller mindre slagkraftigt lag till hösten är det viktigt att vi får med oss poäng på resan dit. Antingen för, om vi får ett mindre slagkraftigt lag, att vi har poäng nog för att klara ett allsvenskt kontrakt, eller om vi har ett lag som kan slåss i toppen så får vi inte tappa många poäng på vägen dit.

Tony Gustavsson och spelarna har lärt sig att leva med spekulationerna om klubbens framtid.

– Som tränare för Tyresö är det viktigt för mig att jag isolerar mig från de ekonomiska diskussionerna och orkar fokusera mig på det sportsliga. Det är viktigt att jag står stadigt och kvalitetssäkrar sporten.

– Kortsiktigt handlar det mer om ledarskap än tränarskap för mig nu. Att mentalt få spelarna att koncentrera sig på det som är viktigt. Långsiktigt är det viktigt att man inte spekulerar för mycket om vad som kommer att hända. För då blir det ett energiläckage, säger Gustavsson.

”Inte en stor nyhet”

Som inte vill spekulera för mycket om framtiden.

– Vi tränare är nog mer vana vid den här ovissheten än omgivningen är. För mig är det inte en stor nyhet. Ovissheten lever man med som tränare. Det är mitt ansvar och min skyldighet att försöka uträtta maximalt med de spelare som finns tillgängliga.

Naturligtvis uppstår nu spekulationer om att Segers och Martas skadefrånvaro skulle vara en protest från stjärnorna som varit starkt kritiska till klubbledningens agerande.

– Bara spekulationer. Det finns läkarutlåtanden om deras skador, försäkrar Tony Gustavsson.

Skador som gör att båda kan komma att missa även bortamatchen mot Birmingham.

Allsvenska spelprogrammet

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.