Svennis: Inför två timeouter

FOTBOLL

Nu vädjar han till FA

Sven-Göran Eriksson vill ha "timeout".

Under matcherna, alltså.

– En i varje halvlek efter 22 och en halv minut, säger Svennis.

Foto: Sven-Göran Eriksson tog i går emot H. M. Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band av den svenske kungen.

Englands svenske förbundskapten har varit en omskriven man senaste åren.

Men det är inte på grund av skandalerna utanför planen som han nu vill ha "timeout" under matcherna – utan för att han anser att det skulle utveckla fotbollen.

– Jag vill ha två "timeouter", en i varje halvlek som båda coacherna får utnyttja. Man bestämmer innan matchen när de ska tas – kanske efter 22 och en halv minut, säger Svennis i en intervju med fotbollstidningen World Soccer.

Avbrottet ska göra det möjligt för coacherna att kommunicera med sina spelare om till exempel taktiska förändringar mitt under pågående match. Något som är snudd på omöjligt i dag med tanke på ljudnivån på fotbollsarenorna.

– Samtidigt kan man passa på att genomföra byten och spelarna kan dricka vatten, säger Svennis till World Soccer.

Svenske domarbasen Bosse Karlsson ser inga fel i förslaget.

– Nej, jag förstår att tränarna skulle vilja ha det så här. Vi provade det i Sverige för några år sedan men då kunde "timeouten" tas när som helst och det missbrukades. Till exempel inför en hörna när det var 40 sekunder kvar vilket ogillades av publiken. Därför togs det bort.

– Men att ha två på förhand tidsbestämda "timeouter" är en annan sorts lösning. Det viktiga är att vi har samma regler i Sverige som internationellt, säger Karlsson till Sportbladet.

I februari varje år har Fifas International Board möte. Åtta män från fem olika länder som avgör om den här typen av förändringar ska genomföras eller inte. Enligt Bosse Karlsson kan förslaget komma att diskuteras redan i år.

– Sedan får vi se om det blir någon förändring, säger han.

I intervjun med World Soccer säger Sven-Göran Eriksson vidare att han vill att videodomare ska bli ett obligatoriskt inslag under internationella matcher.

– Huvuddomaren kan ha direktkontakt med videodomaren för att få ett snabbt svar om fällningen skedde innanför eller utanför straffområdet, säger Sven-Göran Eriksson.

Återstår att se om fotbollen är mogen för Svennis förslag när International Board har sitt möte i februari.

Robert Laul