Fotboll

Pedofil jobbar åt Gothia Cup

FOTBOLL

Utnyttjade fotbollspelande flicka i tre år – dömd till fängelse

OSLO/GÖTEBORG

Gothia cup, världens största ungdomsturnering i fotboll skakas av en skandal.

En av cupens agenter i Norge har dömts för att utnyttjat en ung fotbollsspelande flicka sexuellt.

Han ska också betala ett rekordskadestånd på två miljoner kronor.

världens största fotbollsfest De 52-årige norrmannen har varit en trogen Gothia Cup deltagare sedan 15 år. De senaste åren har han även jobbat med att locka norska ungdomslag till turneringen.

världens största fotbollsfest De 52-årige norrmannen har varit en trogen Gothia Cup deltagare sedan 15 år. De senaste åren har han även jobbat med att locka norska ungdomslag till turneringen.

Foto: ROLF ANDERSSON

- Jag är oskyldig, säger 52-åringen.

- Är det här sant, ser jag ingen som helst möjlighet att han fortsätter att representera oss, säger Gothia cup generalen, Dennis Andersson.

Skandalen har skakat om ungdomsfotbollen i Norge. I tre års tid, från det att hon var 15-år ska en ung flicka som spelade fotboll utnyttjats sexuellt av mannen.

Först dömdes han i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse och strax över 1,4 miljoner norska kronor i skadestånd.

Men lagmannsretten, motsvarigheten till hovrätten skärpte skadeståndet till två miljoner norska kronor, eller 2,3 miljoner svenska kronor.

Beloppet är rekord i Norge, och ett av de högsta som utdömts för sexuella övergrepp som skett inom norska idrottsvärlden.

Besökt Gothia 15 år

52-åringen har varit en trogen Gothia cup deltagare och gäst sedan 15 år. Och de senaste åren har han arbetat som en av agenterna för turneringen i Norge. Hans jobb har varit att locka ungdomslag till Gothia cup.

- Jag är mållös. Om uppgifterna stämmer och det är allmänt känt i fotbollskretsar i Norge, varför har ingen hört av sig till oss? säger en mycket förvånad Dennis Andersson.

- Jag har träffat honom flera gånger, och har aldrig kunnat misstänka något sånt här, säger han.

Norges Høyesteretts, motsvarigheten till Högsta domstolen, har gett 52-åringens advokat en månad på sig att överklaga domen från lagmannsretten rörande skadeståndet. Men fängelsedomen står fast.

Till Sportbladet säger 52-åringen att han tänker fortsätta med representera Gothia Cup. Han planerar också åka till turneringen i år.

"Jag är oskyldig"

- Jag är oskyldig. Jag tänker inte ge upp, säger han.

Men hans advokat säger att fallet bara kan tas upp igen om det kommer fram nya bevis som bevisar hans oskuld.

Mannen har ingen lön från Gothia cup.

- Bara de stora resebyråerna i Tyskland och USA får regelrätt ersättning. Men agenterna kan få resan till och uppehället betalt, säger Dennis Andersson.

- I övriga fall brukar de ta ut en egenavgift från lagen om de är med och arrangerar resan hit, säger han.

1525 lag gör upp

Lennart Kasvi, Stina Seather (stine@vg.no)

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!