1,2 miljarder till svensk fotboll

FOTBOLL

Schweiziskt bolag bakom nya tv-avtalet – ”Fotbollskväll” tillbaka i SVT

Efter segdragna förhandlingar är TV-avtalet klart.

Svensk fotboll får drygt 1,2 miljarder kronor i fem år.

Senare i veckan väntas papperna skrivas under.

Lösningen innebär att schweiziska Kentaro Group garanterar pengarna, för att sedan sälja vidare rättigheterna - i första hand till svenska TV-kanaler - och göra förtjänst

på det.

Det har varit stor osäkerhet kring TV-avtalsförhandlingarna som dragit ut på tiden. Något som bland annat ställt till

det för de allsvenska klubbarna och deras sponsorer som inte kunnat planera säsongen. Men i går informerades klubbarna om att spelprogrammet för de första nio omgångarna ligger fast.

Spelchemat klart

Beslutet att lägga fast spelschemat togs efter att svensk fotbolls representanter i TV-avtalsfrågan - SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell, Sef-ordföranden Bosse Lundquist och EFD:s Sussane Erlandsson - i slutet av förra veckan bestämt sig för att acceptera att schweiziske TV-rättighetsbolaget Kentaro Group går in som garant för den summa svensk fotboll haft som nedre gräns, totalt en bit över 1,2 miljarder kronor i fem år.

Det som nu återstår är slutförhandlingar mellan Kentaro Group och de svenska TV-kanalerna där framför allt Canal Plus och Viasat visat stort intresse och väntas ta hem de tunga delarna - herrlandskamperna och allsvenskan.

Tre delar

Veckomagasinet (Fotbollskväll) väntas hamna i SVT igen.

Avtalet säljs i tre olika delar - herrlandskamperna (cirka 80 miljoner/året), allsvenskan/superettan (cirka 160 miljoner/året) och damfotbollen (en betydligt mindre summa), och innebär ett guldregn framför allt över de allsvenska toppklubbarna. Det blir en fast del och en rörlig (prestationsbaserad) del där en allsvensk topplacering kan ge omkring 15 miljoner kronor per klubb och år. Den fasta delen väntas hamna omkring 7 miljoner mot tidigare 2,5 miljoner.

Kentaro Group kontrolleras av finansmannen Phillipe Hubert som bland annat äger flera av svenska ryttarstjärnan Malin Baryards hästar.

Att spelprogrammet för de första nio omgångarna nu ligger fast innebär att TV-kanalerna får acceptera satta datum, medan förhandlingar och ändringar i höstschemat är att vänta.

Inga kommentarer

Fotbollens målsättning var från början att sälja direkt till de svenska TV-kanalerna men så blir det alltså inte.

Sportbladet har sökt förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell som befinner sig på semester. Sef-ordföranden Bosse Lundquist vill inte ge några kommentarer.

Robert Laul