Sandlin: Den svenska anfallsfotbollen är överskattad

FOTBOLL

Det påstås ibland att Sverige i dag har det offensivt starkaste landslag vi någonsin haft.

Med världsstjärnorna Ibrahimovic, Larsson och Ljungberg.

Jo, det kan vi ju inbilla oss ...

Men varför gör dom då så lite mål?

Mot Chile i dag vill jag se åtminstone något svenskt mål för att våga hoppas på en skaplig VM-turnering.

Det finns många frågor man vill ha svar på så här nära en stor turnering, men förbundskapten Lasse Lagerbäck väljer alltid att passa på frågan hur viktigt det är att göra mål.

Goddag, yxskaft

I ett mindre krypin under Stockholm stadions läktare - dittacklad på grund av att det stora rummet var upptaget av begravningskaffe för en av 08-områdets största fotbollsspelare genom tiderna (Gösta "Knivsta" Sandberg), sa Lagerbäck:

- Det är aldrig oviktigt med resultatet, MEN det viktigaste är hur försvars- och anfallsspel fungerar.

Goddag yxskaft, alltså.

Sanningen är ändå, att det nu är fem och en halv timme sedan svenska landslaget senast gjorde ett mål senast. 328 minuter...

0-0 mot Finland efter Irland 0-3, Jordanien 0-0 och dessförinnan Saudiarabien 1-1, då Anders Svensson i 32:a minuten så vackert pricksköt

1-0 i målvaktens vänstra kryss.

Jag studerar den aviserade startuppställningen mot Chile och konstaterar att det för de fem offensiva spelarna (Wilhelmsson-Svensson-Ljungberg-Ibrahimovic-Larsson) gått 1 110 minuter (480+119+300+83+128) sedan någon av dem senast gjorde mål.

1 110 minuter delat med 5 ger 222 minuter per spelare - vilket innebär att rent statistiskt kommer nästa mål av någon av dessa att göras ungefär vid halvtid i den tredje matchen framöver.

Överskattad

Alltså mot Paraguay ...

Men då kommer det fem inom några minuter.

Så kan man naturligtvis inte räkna - men håll med om att det ändå finns vissa poänger med sån statistik.

Poängen är alltså att svensk anfallsfotboll är överskattad.

Att "Chippen" inte gjort ett mål på åtta timmar i landslaget är mer oroande än att Ljungberg inte gjort det på fem; illavarslande ändå, även det.

När glänste "Chippen" senast i landslaget? Skottland borta, november 2004, om jag nu prickar rätt...

Det blir åka av

Om dagens motståndare Chile vet jag, tyvärr, ganska lite eftersom man inte kvalificerat sig till VM och då tappar vi långväga betraktare ganska snabbt intresset.

Men det finns ändå en poäng med att i dagens svenska VM-läge möta länder som Chile - och för den delen också Finland nyligen: eftersom motståndaren inte har något VM-spel att akta sina ben för kan det bli riktigt bra fotboll.

Inte vänskap, alltså - utan jag menar: som om Pontus Kåmark skulle möta Patrick Ekwall eller Håkan Mild skulle tackla Bojan Djordjic.

Jag tror det blir åka av ikväll.

De har varit MÅLLÖSA längst

Läs också:

Lasse Sandlin