Du driver fansen till magsårets gräns, Svennis

1 av 3 | Foto: BECKHAMS UTTÅG David Beckham blev historisk i går - som den förste engelska lagkapten att bli utvisad. Nu redde England ut situationen ändå och höll undan mot Österrike.
FOTBOLL

MANCHESTER

Det lät så mäktigt när speakern på Old Trafford välkomnade oss 65 000 till The Theatre of Dreams - Drömmarnas Teater.

Men vi gick därifrån som levande frågetecken.

Vad var det egentligen regissören, den där Mr Eriksson, ville förmedla?

Och varför lämnade den populäraste aktören, Mr Beckham, scenen mitt under pågående föreställning?

England blev VM-klart sent i går kväll när Holland besegrade Tjeckien, det är alltså matematiskt fastställt att Sven-Göran Erikssons lag får åka till Tyskland nästa sommar. Antingen som en av de två bästa grupptvåorna eller som gruppsegrare (om det blir vinst mot Polen på onsdag).

Det innebar att det fotbollstokiga England gick till sängs i natt med ett leende i den ena mungipan och en spottloska i den andra.

Ty:

Åh, så Svennis och hans manskap driver fansen till magsårets gräns!

1-0-segern mot Österrike var ett måste, uppdraget alltså utfört, men SÄTTET...skådespeleriet i denna pjäs, regin, entusiasmen som aktörerna visade upp, det eventuella budskapet till publiken, kanske till och med själva grundkunnandet i hela ensemblen...allt detta måste ifrågasättas.

För att tala klarspråk:

England gjorde en skitmatch igen.

För fjärde gången i rad.

Old Trafford var snarare Mardrömmarnas Teater i går.

Recensenterna, alltså fotbollsjournalisterna, begrep inte mycket av detta manus och riktade främst sin ilska mot David Beckham och Sven-Göran Eriksson.

Så gjorde också folket på läktarna och alla som stod och hejade framför storbildsskärmar på pubar runt om i England.

Ovärdigt en lagkapten

Becks blev den förste engelske lagkapten som nånsin blivit utvisad. Han blev dessutom den förste engelske landsslagsspelaren att bli utvisad för andra gången. Det är sju år sen han åkte ut mot Argentina i VM 1998.

Han fick rött kort för en skitsak den gången, och samma sak hände nu.

Två varningar som båda - särskilt den andra - var diskutabla, troligen helt felaktiga.

Men Beckham bar sig ändå klumpigt åt, ovärdigt en rutinerad lagkapten.

Efter första varningen blev han så förbannad att han omedelbart gav sig ut på hämnduppdrag. Han hann dra på sig en frispark bara sekunderna innan gult kort nummer två kom, och redan där tappade den spanske domaren Cantalejo (som tidigare visat ut Becks i Spanien) tålamodet.

Det är så otroligt dumt att en av fotbollsvärldens mesigaste och räddaste närkampsspelare ska bete sig så. Han hade kunnat förstöra hela VM-kvalet för England.

- Det första gula kortet var fel. Det andra var ännu felaktigare. Men okej, vi vann...det är huvudsaken, sa Beckham efteråt.

Hm.

Det är mindre än en månad sen Beckham tog Wayne Rooney i örat när denne tappade humöret mot Nordirland. Rooney börjkade då skrika och svära åt Becks och kallade honom "flash bastard" (jävla glidare, ungefär), och nu...när Rooney satt avstängd på läktaren föregick inte kapten Beckham med gott exempel, direkt.

Och Svennis?

Tja, men tio man på planen och en halvtimme kvar att spela blev det en ny jättepärs för honom. Det kan man ju förstå, eftersom Österrike spelade härlig, överraskande bra fotboll och England ville slå vakt om resultatet.

Men dessförinnan?

Usch.

Svennis talade efteråt om en "briljant match", men det var han ensam om att tycka på Old Trafford. Det var snarare segt, stelt, spänt, skakigt och sidledes.

Det märkliga är att det inte går att peka ut enskilda syndabockar (förutom Beckham då).

Målvakten Paul Robinson höll nollan, han var bara nära att kapitulera en gång (lyftning i ribban av Roland Linz).

Uteförsvaret var utan anmärkning. Sol Campbell fick en lårskada efter paus och blir borta en månad - ytterligare en smäll för Arsenal - men då kom Rio Ferdinand in och var fläckfri. John Terry var lysande. Luke Perry en glad överraskning på högerbacken.

Såg taktiskt vilset ut

Steven Gerrard och Frank Lampard (som sköt segermålet på en snygg straff) försökte förstå varandra så gott de kunde på mitten och det gick knappast heller att klaga på det jobb som Peter Crouch (en säsong i IFK Hässleholm!) och Michael Owen gjorde längst fram.

Möjligen ligger bristerna i kantspelet (Joe Cole och Beckham), men det är nog inte så enkelt.

I själva verket såg England väldigt taktiskt vilset ut,

förvirrat, utan klara direktiv att följa.

Sånt brukar vara regissörens jobb att rätta till.

Det är en ny föreställning på Drömmarnas Teater på onsdag.

Sven-Göran Eriksson måste visa att han är värd en plats på Dramaten. Just nu tycks han inte ens kapabel att leda Allsång på Skansen.

ARTIKELN HANDLAR OM