Ecuador skrällde

FOTBOLL

Tenorio och Delgado matchhjältar

Foto: Glädje och sorg. Ecuadors spelare omfamnar varandra efter skrällsegern över Polen. Polacken Ireneusz Jelen har som synes betydligt lättare att hålla sig för skratt.

Ecuador svarade för en liten skräll när laget besegrade Polen med 2–0 i öppningsdagens andra VM-match.

Carlos Tenorio och Agustin Delgado heter hjältarna i det sydamerikanska laget.

– Vi har tagit ett stort steg, sa målskytten Agustin Delgado till TT.

I november besegrade Polen Ecuador med klara 3–0 i en träningsmatch.

Helt klart är att sydamerikanerna lärt läxan. VM:s andra match höll inte alls samma klass som den första, men tände i alla fall till i den andra halvleken.

I den första halvleken var det Ecuador som var det bättre laget och ledningsmålet kom i den 24:e minuten. Laget fick ett inkast på högerkanten. Inkastet kastades in i straffområdet där Agustin Delgado nicktouchade fram bollen till Carlos Tenario som kunde nicka in ledningsmålet.

Bara fem minuter senare var Ecuador nära att utöka ledningen. Tenario tog sin fram utmed kortlinjen i straffområdet och frispelade Delgado som dock sköt över från nära håll.

Polen spelade upp sig i slutet av halvleken, men hade svårt att skapa några riktiga farligheter.

Misslyckad offsidefälla

Den andra halvleken blev spelmässigt bättre än den första. Polen jagade kvittering, men i stället kunde sydamerikanerna utöka ledningen i den 80:e minuten där det polska försvaret misslyckades med en offsidefälla. Det utnyttjade Ivan Kaviedes som kunde ge Delgado öppet mål.

– Vårt land kommer fira det här, men vi måste jobba vidare och ge dem fler anledningar att jubla, sa Delgado.

Efter målet satsade Polen allt framåt och under matchens tio avslutningsminuter skapade man fler klara farligheter än under de 80 första minuterna.

I den 86:e minuten sköt Pawel Ireneusz Jelen ett skott i ribban och i den sista ordinarie minuten skruvade Pawel Brozek ett skott som tog i stolpen.

Polackerna vaknade alltså för sent och den stora polska publiken på plats vädjade sitt missnöje i slutet av matchen. Nu måste polackerna skrälla mot värdnationen i nästa match, annars lär VM-äventyret vara över efter gruppspelet.

Polen har haft det tufft i sina öppningsmatcher i VM genom åren. Laget har inte gjort mål i sin premiärmatch i VM de fem senaste gångerna landet kvalificerat sig. Senast Polen gjorde mål i en premiärmatch i VM var 1974 då man besegrade Argentina med 3–2.

– Vi måste ta oss samman för i dag har vi blivit förkrossade både känslomässigt och psykiskt, sade Polens förbundskapten Pawel Janas.

Sportbladet.se