Två anfallare som är alldeles för lika

Foto: KRYSSADE IGEN Tonis och Gilardinos Italien spelade 0–0 mot Ukraina.
FOTBOLL

LAUSANNE

Hört snacket om det nya, offensiva Italien?

Ja, jag trodde väl det.

Sett laget spela på sistone?

Nej, i såna fall hade du också upptäckt att det här är ett lag med gigantiska anfallsproblem.

Om nu de här uppladdningsmatcherna är till för att ge besked så måste Marcello Lippi haft en alldeles utmärkt kväll i Lausanne i går.

Han fick ett alldeles fenomenalt tydligt svar på en intressant fråga: Nej, Alberto Gilardino och Luca Toni kan verkligen inte spela tillsammans.

Synd bara att det inte var svaret som Lippi ville ha.

I själva verket hade nog "Silverräven" en ganska usel afton i den stygga snålblåsten.

Jag är rätt säker på att han tänkt sig att starta VM med en offensiv triangel, där Totti ligger just bakom Toni och Gilardino. En vecka före premiären har det nu blivit dags att tänka om.

Lyckades med en enda kombination

De två anfallarna är alldeles för lika för att spela ihop. För orörliga, för osnabba, för benägna att möta boll snarare än att gå djupt.

Duon lyckades med en enda kombination. Gilardino skarvade, Toni fick en halvmeter - men sköt över från straffområdesgränsen.

Det var halvminuten efter pausvilan. I exakt samma ögonblick som skottet seglade över kom Andrij Sjevtjenko ut från omklädningsrummet. Ukrainas superstriker läker fortfarande sin knäskada och spelade inte en sekund, men blev ändå kvällens symbol.

En så oerhört tydlig bild

Medan Toni höll huvudet i händerna efter sin miss skrev Sjeva några snabba autografer, poserade för en bild med en Milan-supporter och fick en stående ovation av hela den italienska publiken.

Bilden blev så oerhört tydlig. Bilden av vad den italienska fotbollen kommer att gå miste om nästa säsong - och bilden av exakt vad det italienska landslaget saknar just nu.

Drygt tio minuter blev Luca Toni utbytt mot Filippo Inzaghi. Det kändes som att VM-elvan bytte utseende i samma ögonblick.

Jag tillhörde själv dem som trodde att det här skulle bli Fiorentina-bombarens turnering, att han mycket väl kunde ta hela skytteligan. Efter 45 bleka minuter mot Schweiz i onsdags och 60 lika intetsägande minuter i går tror jag inte ens att han får starta.

Erik Niva