TV4 grejar inte VM-nyheterna

FOTBOLL

Så mycket VM-fight mellan SVT och TV4 är det egentligen inte. Kanalerna mer samarbetar genom att ha delat upp matcherna mellan sig.

I går kom de det närmaste sändningskrock hittills. TV4 visade en David Beckham-dokumentär samtidigt som SVT hade uppladdning inför Sverige–England. Men Beckhamporträttet kändes ganska felplacerat av TV4.

När det gäller matcher och studios tror jag ändå att bolagen jämför sig med varandra. Konkurrens gynnar alla.

Efter att Sveriges möte med Paraguay hade tagits hand om av TV4 kändes det skönt att det blågula landslaget var tillbaka i SVT.

TV4 har blivit virrigt när man försökt ge sig på nyhetsbevakning.

Patrick Ekwall var först ut med meningsutbytet i omklädningsrummet efter Sverige-Trinidad och Tobago, men framställde det mest som en grej som man skulle få läsa mer om i kvällstidningarna dagen efter.

Ola Wenström rapporterade att Zlatan Ibrahimovic befann sig i Turin mitt under VM, men kunde inte bestyrka det på något sätt och det har inte kommit någon rättelse efteråt.

Inför Sverige-Paraguay fick vi höra Patrick Ekwall upprepa att han inte hade någon aning om hur startelvan skulle se ut. Att han inte hade någon insyn eller några källor.

Kvällen före Sverige-England presenterade Ekwall den kommande svenska laguppställningen. Men den var fel.

Och i går gick TV4-profilen vidare i eftermiddagssändningen genom att bedyra att han inte visste något med säkerhet om laget i Englandsdrabbningen. Trots att Sportbladet kunnat redogöra fakta inför alla Sveriges matcher.

Jag som trodde att TV4 var villigt att offra sig för att ge den bästa och rätta servicen till tittarna, man har många möjligheter att vara först. Jag som alltid har trott att Patrick Ekwall varit en man med kontakter och nyhetskänsla.

Överhuvudtaget är upplägget på plats i Tyskland lite märkligt där Suzanne Sjögren, eller ”Skanörskan” som Ekwall kallar henne i sin blogg, verkar ha till nästan enda uppgift att intervjua just Patrick Ekwall.

SVT har varit mer korrekta och sansade i sin nyhetsrapportering. Public service-kanalerna SVT och SR sysslar av tradition inte med spekulation och rykten, utan går ut med uppgifter när de är 100 procent bekräftade.

Mattias Karlsson