”Jag är glad att vi kunde bjuda tillbaka till alla fans”

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg dagen efter – här pratar han om stämningen, avgörandet, firandet i natt och mötet med England

1 av 3 | Foto: GLAD I DAG OCKSÅ... Fredrik Ljungberg var ett enda stort leende på dagens presskonferens i Berlin.

BERLIN

Efter supermålet som fick Olympiastadion att explodera väntade en lång natt för Fredrik Ljungberg.

Telefonen gick varm, gratulationerna strömmade in.

Segern firade han med sin familj i Berlin.

– Jag är väldigt glad över att vi kunde bjuda tillbaka till alla supportrar, säger ”Freddie”.

Under ett smatter av fotoblixtar äntrade han scenen, med ett lika blixtrande leende. Ett halvt dygn efter succén i Berlin hade innebörden av 1–0-nicken börjat att sjunka in.

– Jag har gjort några viktiga mål för mitt klubblag i en del finaler och så, men det här var nog ett av de viktigare för landslaget, säger Arsenal-proffset.

Nytt leende.

Nya fotoblixtar.

”Jag har aldrig upplevt något liknande”

Fredrik Ljungbergs sena nickmål - i den näst sista minuten – mot Paraguay sekundförvandlade ett blytungt gruppläge till en tydligt doft av avancemang och åttondelsfinal. Ett kryss mot England på tisdag, och Sverige definitivt är vidare.

– Det är klart att det kändes lite halvtungt precis innan målet, eftersom att vi skapat så pass många chanser – men jag var aldrig riktigt orolig över att vi inte skulle vinna. Vi skapade många chanser även mot Trinidad och Tobago, men tyvärr har inte bollen gått in.

Till slut kom målet – som i en tropiskt varm Berlin-natt skickade de svenska supportrarna mot...fotbollshimlen. Ljungberg förstod direkt vad han fått vara med om inne på Olympiastadion.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, det var fantastisk! Det här var bättre stämning än i Sverige. Varenda en stod och skrek som en dåre, sa ”Freddie” direkt efteråt.

”Vi är inte hundraprocentigt vidare”

Dagen efter var den löpstarke mittfältaren nöjd med det mesta; resultatet, spelet och utgångsläget.

– Jag tycker att vi särskilt i första halvlek fick ned bollen efter marken och skapade tryck. Ett tag mot slutet blev vi trötta och släppte in Paraguay i matchen lite, men samtidigt var de nog lite mer intresserade av oavgjort än vad var vi var. De höll bollen inom laget, men gick inte framåt så mycket. De ändrade sin spelplan lite i andra och vi började med lite mer långbollar, men vi skapade mycket och det är bara otur att Marcus (Allbäck) inte får in ett mål.

1–0-segern öppnar dörren för att Sverige i sin sista gruppspelsmatch mot England skulle kunna spela på resultatet och ”välja” åttondelsmotståndare i Tysklands-gruppen, där Tyskland och Ecuador är topplagen.

– Det går alltid att spekulera på det sättet och jag tror att svenska hockeylandslaget gjorde så i en turnering nyligen, men vi är inte hundraprocentigt vidare än så det är svårt att spela på resultat i den gruppen. Så jag tror att vi kommer att gå ut och försöka vinna den, säger Ljungberg.

Lugnt firande – med familjen

Englands-matchen är bara dagar bort, men just nu vill Ljungberg försöka att njuta – och sova.

Natten innan Paraguay-matchen stördes Sverige av tyska fans i centrala Berlin...

– Ja, det var många som inte sov så mycket. Det fanns ingen luftkonditionering på hotellet heller, så det var lite varmt, ha, ha.

Firandet blev stillsamt.

– Jag fick en del samtal från lagkamrater och vänner. Sedan var min familj här, säger Ljungberg.

Sverige vänder nu tillbaka till Bremen, där morgondagens träning är inställd.

– Det sker ofta efter matchdagar, säger svenska presschefen Thomas Saleteg.

Ljungberg kan behöva vilan, direkt efter matchen var den högra vad hård bandagerad.

– Jag fick några sparkar, men det ska inte vara någon fara, säger Ljungberg.