Så formades den svenska modellen

FOTBOLL

Kvinnorna, karriären, pengarna – här är sagan om VM-hjälten

Lagkamraterna i Halmstad flinade åt honom när han kom cyklandes på sin militärcykel i konstiga kläder.

Han skällde på kompisarna i juniorlaget när de inte tog i.

I dag är Fredrik Ljungberg stjärna i Arsenal, god för över 140 miljoner kronor och Calvin Kleins hetaste manlige modell på åratal.

Och han har skickat hem ett gråtande Paraguay från VM.

Men han är kanske för blyg och ödmjuk för att skratta.

Uppväxten. Familjen Ljungberg skulle flytta. Från skånska Vittsjö till Halmstad. Men femårige Fredrik ville inte med. Inte om han inte fick spela fotboll. Först efter att föräldrarna lovat honom att ordna ett lag, bestämde han sig för att följa med.

I HBK hamnade han under överinseende av Olle Eriksson, som då var ungdomstränare. Snart började Eriksson hämta upp Fredrik tidigare innan träningen, för att hinna specialdrilla åttaåringen.

Samtidigt fick Olle Eriksson besök av Tord Grip, som skojade och frågade om han hade någon kommande landslagsspelare på gång.

På fullaste allvar svarade Eriksson att det hade han.

– Fredrik Ljungberg. Han är åtta år.

– Åtta år? Är du inte klok?, svarade Grip.

Senare i karriären har Ljungberg talat om Olle Erikssons stora betydelse för hans utveckling. Eriksson dog i våras, 86 år gammal.

Familjen. Fredrik brukar ofta tala om hur mycket familjen betyder för honom. Den består av pappa Roy, mamma Bodil och brorsan Filip, född 1982. Filip delar Fredriks intressen och har pluggat mode i London. Bröderna delade länge lägenhet i Hampstead i London.

Efter att han tilldelats Guldbollen tackade Ljungberg sin familj – och särskilt brodern Filip.

– Han har fått gå igenom mycket. Jag vill ge honom credit, det är inte alltid lätt att vara brorsa till en känd person.

Vännerna. Populär bland tjejerna och duktig i idrott, samtidig blyg och ödmjuk. Så kan man sammanfatta klasskamraternas syn på Ljungberg.

– Han var väldigt social, pratade mycket och hade många kompisar. Sedan var han väldigt duktig i flera idrotter, bland annat friidrott, har klasskompisen Magnus Lönn tidigare sagt.

Fredrik är också väldigt lojal mot sina vänner. I en juniormatch mot Veberöds b-lag blev Ljungbergs bästis Abbe Hintsa nersparkad.

Ljungberg hjälpte till att bära båren, och viskade :”Jag såg vem det var” till honom. Fem minuter innan slutsignalen sparkade Ljungberg ner Veberödsbacken som fick bäras av planen även han. Ljungberg blev utvisad och på vägen av planen sa han ”rör inte min kompis”.

– Han är mycket för hämnd, har Abbe sagt till Sportbladet.

En annan historia kommer från när Arsenal skulle fira ligasegern. Då struntade Freddie i guldfesten och gick ut med Halmstadskompisarna i?stället.

I Arsenal hänger Ljungberg oftast med ”Tysken”, Jens Lehmann, ”Holländaren”, Dennis Bergkamp och Thierry Henry. Även Rami Shaaban blev en nära vän under målvaktens knappt tvååriga sejour i Londonlaget.

Halmstads BK. Lördag kväll. Telefonen ringde hemma hos Robert Nordström, tränare i HBKs U-lag.

I andra änden fanns en frustrerad innermittfältare från laget: Fredrik Ljungberg.

– Han ville prata om hur man screenar motspelarna. Han hade en teori om att det var bättre att täcka framför spelaren, i?stället för bakom honom, berättar Nordström.

Ingen annan spelare, varken före eller efter, har gjort likadant.

– Jag blev helt ställd och visste knappt vad jag skulle säga. Efteråt satte jag mig och skrattade gott i soffan, säger Nordström.

Fredrik var oerhört krävande i sin attityd mot lagkamraterna.

– Han accepterade inte fel inställning. Gjorde lagkamraterna fel förlorade han också på det.

När han kom upp i A-laget fick han gliringar av de äldre spelarna som gjorde sig lustiga över Ljungbergs militärcykel och speciella klädstil.

Frisyren. Goldwell Elumen. Säger det dig något? Det är namnet på den röda färg som lade grunden till Freddies varumärke.

Han hann knappt landa och packa ur resväskorna innan engelska tidningar döpt om honom till ”Kid Vicious”, efter den legendariske punkaren Sid Vicious.

Frisören bakom Freddies frisyr, Mikael Eriksson, har klippt landslagsstjärnan sedan barnsben.

– Vi slog våra kloka huvuden ihop. Den kom av en slump. Men Fredrik tillåter mig att vara kreativ, har Eriksson tidigare sagt till Sportbladet.

Numera är Freddie snaggad. Men stjärnstatusen har inte blivit mindre.

Tjejerna. Det finns en klassisk historia om hur kompisarna mutade Fredrik att ordna tjejerna till festerna hemma i Halmstad.

Var och en betalade honom 100 kronor, varefter Freddie började ringa runt – med väldigt bra resultat.

Ljungbergs kvinnoaffärer följer annars samma spår som hans fotbollskarriär. Från Örjans Vall till Emirates Stadium. Eller, från ungdomskärleken Halmstads-Helena till rykten om Danni Minouge och Babyspice Emma Bunton.

Ljungbergs mest kända affär är den med sångerskan Denise Lopez. Fredrik råkade ut för det som i England kallas för ”Kiss and tell”.

Tabloiden News of the World betalade Lopez bäst, varefter sångerskan talade ut om parets sexmöten och tillade att Ljungberg ”Har en fantastisk kropp”.

Lopez fick enligt uppgift 170 000 för att tala ut, bara för att dagen efter gå ut och dementera alltihop.

Triumferna. Fredriks absolut största år i karriären är 2002. Han gör 17 mål på 36 matcher och avgör dessutom FA Cupfinalen mot Chelsea (seger 2–0).

Han utses dessutom till Årets spelare i England av Premier Leagues huvudsponsor och får Guldbollen.

Totalt har han vunnit ligan två gånger och FA-Cupen tre gånger. Utöver det har han förlorat i både Uefacupfinalen och Champions Leaguefinalen.

Freddie har också ett SM-guld från tiden med HBK.

Sponsorkontrakten. Fredrik Ljungbergs första bilder för Calvin Klein – där han poserar endast iförd ett par tajta kalsonger – blev omdebatterade. Lagkamraterna i Arsenal tapetserade omklädningsrummet med bilderna.

I våras var det dags igen. Denna gång låg Ljungberg i sängen med en barbröstad Natalia Vodianova, 21-årig rysk modell.

Men när den 360 kvadratmeter stora bilden skulle upp på Stureplan i Stockholm fick Kauphting Bank, vars fasad skulle prydas med den lättklädde Ljungberg, nog och krävde att den skulle tas ner.

Ljungberg har också ett fett sponsorkontrakt med skotillverkaren Puma, som enligt uppgift ger honom 60 miljoner, fördelat över fyra år.

Bögryktet. Kombinationen av modeintresse och singelliv i London har varit tillräckligt för att Ljungberg under en lång tid omgärdats av rykten om att vara homosexuell.

I våras utsågs Freddie till världens sexigaste fotbollsspelare av den engelska gaytidningen Attitude.

– Jag är inte homosexuell, men om jag var det skulle jag inte ha några problem med att tala om det. Jag har massor av homosexuella kompisar, sa Ljungberg i en intervju med tidningen.

Pengarna. Kontraktet med Arsenal uppges vara värt omkring 55 miljoner kronor om året.

Tidigare i våras kom Ljungberg på plats 40, när Sunday Times rankade Storbritanniens 100 rikaste unga personer. Då uppgavs hans samlade förmögenhet till runt 140 miljoner kronor.

Skadorna. Där andra hade klassats som idrottsinvalider för länge sedan, biter Ljungberg ihop.

I en sammanställning nyligen räknades hans skador de senaste sex åren till 20 stycken.

Det känns lågt räknat. Få andra spelare har en sådan krävande spelstil: Snabba ryck, gärna rakt genom motståndarförsvaren, kostar både varningar för backarna och smärta för Ljungberg själv.

I VM spelar han med en ond fot, som delvis höll honom borta under vårsäsongen med Arsenal.

– När VM börjar, då kör vi, sa han under VM-lägret på Gotland.

VM 2006. Fredrik Ljungberg inleder med att, som vanligt, vara halvskadad hela träningslägret. Efter matchen mot Trinidad & Tobago, hamnar han i en vild diskussion med lagkaptenen Olof Mellberg. Svensklägret rasar mot läckor och media, men Ljungberg själv sätter sig lugnt på presskonferensen och förklarar allt.

Bara ett par dagar senare gör han svensk landslagsfotbolls viktigaste mål på länge, 1–0 mot Paraguay. Att det är just Ljungberg som avgör, är ingen tillfällighet.

– Hans vilja att vinna är enorm. När de andra slutar springa, fortsätter han bara, säger Fredriks gamle tränare Robert Nordström.

BILDEXTRA

Peter Maaherra