"En total felträff"

FOTBOLL

Henke ville sätta straffen i andra hörnet

MÜNCHEN

Han brukar vara säkerheten själv från elvameterspunkten.

I går avslutade Henrik Larsson VM-karriären med en grov straffmiss.

- Jag siktade i andra hörnet. Det var en total felträff, säger 34-åringen.

Foto: En slagen man För Henrik Larsson blev det 13:e framträdandet i VM en otursmatch. ”Jag ville dunka dit den, men tyvärr satt den inte”, säger han om sin straffmiss.

Sverige var utspelat och uträknat. Då, sju minuter in på andra halvlek, kom den stora reduceringschansen. Zlatan Ibrahimovic, på vänsterflanken, vände upp och hittade Henrik Larsson med en passning. Samtidigt som han tog emot bollen blev han hårt tagen av Christoph Metzelder.

Domaren Carlos Simon tvekade inte, utan pekade på straffpunkten.

60 000 busvisslade

Henke tvekade inte heller.

Det var han som skulle ta hand om straffarna i åttondelsfinalen, och en hel nation litade på att han skulle förvandla den till 1-2.

Då hände det, det som absolut inte fick hända.

- Jag skulle ha den i andra hörnet, högt och hårt, men fick en total felträff. Jag fick bollen mer på utsidan (av foten), så den steg rakt upp. Det var därför den gick över på andra sidan.

Vad berodde det på?

- Ingen aning. Det är sådant som händer.

Den rutinerade anfallaren påstår att han inte påverkades av det enorma trycket på Allianz Arena. När han sprang fram till straffpunkten var det inför närmare 60 000 busvisslande tyskar. Det skar i öronen, men Henke vägrade lyssna.

- Jag kände inget tryck. Jag ville bara gå fram och dunka dit den, men tyvärr gick den inte in. Jag har slagit straffar i värre lägen än så här. Det var ingen fara.

När missade du senast en straff?

- Det var länge sedan.

Henrik Larsson hade ytterligare en målchans. Efter sju minuters spel blev han plötsligt helt fri med tyske målvakten Jens Lehmann.

- Jag fick ingen träff på den bollen heller. Jag siktade mot bortre stolpen, men den drog sig mot det korta hörnet. Jag skulle ha fått den på mål, men tyvärr.

"Handlar inte om mig"

Hur ser du på din

prestation?

- Det handlar inte om mig, utan om vad laget gör. I dag gick det inte så bra.

Din insats under hela VM?

- Som jag sa: Det handlar inte om mig, det handlar om vad laget gör. Man förlorar tillsammans och vinner tillsammans. Jag vet att det finns tillräckligt med experter som kommer att säga vad de tycker och tänker om min insats. Jag låter dem göra sitt jobb.

Hur ser framtiden ut när det gäller landslaget?

- Vi får se.

Tidigare har du sagt att du spelar så länge Lasse Lagerbäck vill ha dig.

- Vi får se. Jag vet inte, säger han.

Efter slutsignalen lämnade Henrik Larsson Allianz Arena först av samtliga spelare. Det var en slagen man i ett slaget lag. Åttondelsfinalen mot Tyskland var hans 13:e och sista VM-match.

Känns det konstigt?

- Inte alls. Så är det. Allting kommer till sitt slut, säger Henrik Larsson. Fel hörn Henke siktade på vänstra hörnet men fick bollen på utsidan av foten och sköt över. En slagen man För Henrik Larsson blev det 13:e framträdandet i VM en otursmatch. "Jag ville dunka dit den, men tyvärr satt den inte", säger han om sin straffmiss.

Sverige näst sämst på att sätta straffar

Läs mer om Sveriges tunga förlust:

Stefan Holm, Robert Laul