Mellberg vann taktikkampen

FOTBOLL

Ljungbergs förslag på spel ratades - de långa bollarna från mittfältet fortsätter

Foto: Två skolor Ljungberg fick vika ner sig – Mellberg vann. Det var inte fel på uppspelen, det var avslutningarna som var för dåliga.

BREMEN

Lagkapten Olof Mellberg och förbundskapten Lasse Lagerbäcks linje vann.

Fredrik Ljungberg fick vika sig.

När landslaget förbereder sig inför ödesmatchen mot Paraguay görs det med utgångspunkt från att matchen mot Trinidad och Tobago var väl genomförd - bara målen saknades.

Det avslöjas på en hemlig Dvd-film som visades för spelartruppen under måndagskvällen.

Taktikstriden började direkt efter premiären mot Trinidad och Tobago när lagkapten Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg rök ihop i omklädningsrummet.

Den fortsatte i media dagen efter där bland andra Kim Källström och Marcus Allbäck gick emot Lagerbäcks uppfattning om att "Sverige gjorde en bra match".

Och på måndagens presskonferens rullade följetongen vidare när Fredrik Ljungberg och Lars Lagerbäck - sida vid sida på podiet - diskuterade matchbilden.

"Står för det jag sa"

-De blockerade inte våra ytterbackar. De gick framåt nästan hela tiden. Och Mellberg tog inte alla bollar. Han gjorde det några gånger, sa Lagerbäck.

- Jag står för det jag sa efter matchen. De satte in sin forward mellan Lucic och Mellberg och blockerade vår vänstersida. De ville att Mellberg skulle sköta speluppläggen, det är fakta, sa Ljungberg.

Sportbladet kan nu avslöja de avgörande detaljerna från förbundskapten Lasse Lagerbäcks matchgenomgång i måndags kväll. Det visar att Mellbergs och Lagerbäcks linje vann.

4Lagerbäck, Roland Andersson och fysiologen Paul Balsom hade klippt ihop en DVD-film med sekvenser från Trinidad och Tobago-matchen. Det var en enda lång kavalkad med alla målchanser Sverige skapade.

En landslagskälla säger till Sportbladet:

-Det enda negativa som togs upp under matchgenomgången var att målchanserna inte utnyttjades.

Tränade inte på uppspel

4Inför ödesmatchen mot Paraguay handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen.

-Men att använda kanterna mer än mot Trinidad och Tobago, säger källan.

På gårdagens presskonferens bekräftade Lasse Lagerbäck indirekt Sportbladets uppgifter.

-Det är viktigt att vi har variation i spelet så vi kan anfalla både på kanterna och att våra forwards får så mycket bollar som möjligt. Vi ska öppna upp spelet med bollar på djupet och ut på kanterna. Som vanligt alltså, säger Lasse Lagerbäck.

Tränade ni på uppspelsfasen under den stängda träningen?

-Nej, inte specifikt.

"Störde inte"

Teddy Lucic menar att uppspelen mot Trinidad och Tobago inte var något problem.

-Dom stängde vår vänsterkant så uppspelen kom mer från vår högersida. Vi kom ändå framåt på planen och det är det viktigaste.

-Jag tycker inte det störde oss så där väldigt mycket. Vi kom upp till avslut och hittade både anfallare och mittfältare.

Eller som mittbacksreserven Petter Hansson såg på saken från avbytarbänken:

-Vi var egentligen på deras planhalva 80 procent av matchen, så uppspelen fungerade väl helt okej.

Läs också:

Robert Laul, Michael Wagner