Arsenal klart för Champions League

FOTBOLL

Andreas Johanssn såg rött på sista Highburymatchen

Stockholm (TT)

Efter 93 år tog det slut.

Arsenal sade farväl av sitt Highbury på bästa sätt: via 4–2 mot Wigan lade Gunners beslag på den sista kvalplatsen till Champions League.

Varken Fredrik Ljungberg i Arsenal eller Andreas Johansson i Wigan spelade från start. Men svenskarna hamnade i händelsernas centrum ändå och det efter mindre än en minut på banan.

Ljungberg sprang sig fri i straffområdet och Johansson drog omkull honom – straff för Arsenal och utvisning för Wigan-svensken.

Fransmannen Thierry Henry förvaltade straffen för sitt sjätte hattrick på Highbury och fastställde slutresultatet.

Landsmannen Robert Pires inledde målskyttet men Wigan vände till 2–1 innan Henry tog över showen, hans sista på Highbury som nu får ge vika för Arsenals nya arena med plats för 60000 åskådare i närbelägna Ashburton Grove.

Manchester United tvåa

Arsenal fick oväntad hjälp i kampen om fjärdeplatsen och den sista Champions League-platsen. Flera av konkurrenten Tottenhams spelare blev matförgiftade under natten till söndagen. Blivande FA-cupfinalisterna West Ham utnyttjade situationen och vann med 2–1.

Manchester United säkrade andraplatsen, och en direktplats till Champions League, via 4–0 på Charlton. Då spelade det ingen roll att Liverpool besegrade Portsmouth med 3–1. Liverpool slutade trea, en poäng bakom United.

Sedan tidigare var det klart att Sunderland, West Bromwich och Birmingham åker ur Premier League. Och att Chelsea är mästare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM