Från allsvenskan mot en VM-succé

FOTBOLL

Flyttade till Stockholm – då blev både Boateng & Covic VM-spelare: ”Vi åker dit för att spela”

Kroatien, Japan, Brasilien. Och Australien.

– Ohh, difficult, säger Dereck Boateng.

Italien, USA, Tjeckien. Och Ghana.

– Tough, säger Ante Covic.

Sportbladet sammanförde allsvenskans två utländska VM-spelare och konstaterar att det blir ett tufft VM.

Trots majvädret klagar Dereck Boateng på att det är kallt. Det blåser. Han och Ante Covic ska fotograferas med Stockholm i bakgrunden.

Covic ska åka hem till Australien på torsdag, en flygning som tar 24 timmar.

– Det är långt borta. Jag trodde först att vi också skulle åka till Australien på VM-läger, jag var tvungen att ringa igen och fråga om det verkligen var så. Då sa de att det var i Austria (Österrike), skrattar Boateng.

Utländska VM-spelare i allsvenskan är sällsynta.

– Men allsvenskan har blivit mycket bättre nu, med alla spelare som kommer hem, som Alexandersson, Lucic och Svensson, säger Covic.

Han är en av sex spelare med kroatisk bakgrund i Australiens VM-lag. Hans pappa vet inte ens vilket lag han ska hålla på när Australien möter Kroatien.

Förmodligen trea

Men Covic är knappast aktuell för spel i VM, trots att konkurrenterna fått dåligt med speltid i vår. Zeljko Kalac nöter bänk i Milan och Middlesbroughs Mark Schwarzer har varit skadad sen länge.

– Man kan tänka att Kalac bara har spelat typ tio matcher på det senaste året, och den italienska cupen. Men, återigen, han är trots allt i Milan, säger Covic.

Dereck befinner sig i en liknande situation. Framför sig på mittfältet har han spelare som Michael Essien, Sulley Muntari från Udinese och Fenerbahces Stephen Appiah.

– Men jag vill inte att det ska vara lätt. Det är bra för mig när det är svårt, det är positivt. Men jag åker dit för att spela, helt klart. Jag åker dit för att visa coachen att jag är bra nog, säger han.

För 4,5 år sedan dök Ante Covic upp i Hammarby med ett treårskontrakt i handen. I början bodde han i Hagsätra och åt ute på någon av de lokala restaurangerna i närheten varje dag. Nu bor han på Kungsholmen, är gift med en svenska och ska snart bli pappa.

– Det var lätt att komma in i livsstilen, då är det lätt att spela fotboll också, säger Covic.

Det gick inte lika lätt för Dereck Boateng.

– När jag kom var det stor press på mig från agenter och media. Det var intervju, intervju, intervju. Jag var lite trött på Sverige. Nu är det okej, men jag hatar vädret här, ibland snöar det, so crazy, säger han.

Gillade inte Assyriska

Ett tag var han på väg till Assyriska på lån. Då var VM avlägset. Men han själv tyckte det skulle bli skönt att gå till klubben för att få någon att prata med.

– Men det var dåligt där. Jag ville inte spela, och då sa de att jag fick åka tillbaka till AIK om jag inte spelade. Jag sa, okej, då åker jag. Det var skönt att komma till AIK igen, säger han.

Medan Ante Covic är med sin fru, på golfbanan, i affärer eller på cafeér kollar Boateng på afrikanska filmer med sin familj. Ibland går han till Solna, någongång till stan. Covic har bytt ut restaurangen i Hagsätra mot hemlagat. Dereck äter afrikanskt eller kinamat. Familjen är viktig.

– De är de enda som alltid står vid min sida, förklarar han.

Petter Maaherra

ARTIKELN HANDLAR OM