Marta slipper straff

FOTBOLL

Domaren såg inget - därför frias brasilianskan från knytnävsslaget

Foto: ATTACKEN Här slår Marta Djurgårdeen/Älvsjös Helén Fagerström i ansiktet - utan att domare Lena Arwedahl ser något.

Marta straffas inte för sin knytnävsattack på Helén Fagerström.

Eftersom domare Lena Arwedahl inte hade ryggen mot situationen går förbundets tävlingsutskott inte in och ändrar beslutet.

- Har domaren en möjlighet att bedöma situationen ska det till något oerhört speciellt för att vi ska lägga oss i, säger Göran Nilsson, vice ordförande i TU.

Lena Arwedahl såg inte att Marta slog Helén Fagerström i ansiktet. Däremot stod hon alldeles i närheten av situationen och dömde frispark till Umeå i sekvensen efter. Dessutom stod den assisterande domaren alldeles i närheten, och hade en bra möjlighet att se slaget.

Samma med Ijeh

Enligt TU:s praxis ska det väldigt mycket till för att man då ska gå in och ändra domarens beslut.

Exakt samma situation inträffade i herrallsvenskan i våras, när Peter Ijeh klippte till Landskronas Anders Friberg med en knytnäve i bakhuvudet. Trots tydliga tv-bilder friades Ijeh av TU, för att domaren haft ögonen vända mot situationen, även om han råkade missa slaget.

"Ändrar ogärna"

- Utan att gå in på det här specifika fallet kan jag säga att vi mycket ogärna går in och ändrar domarbesluten. Har domaren dessutom en möjlighet att bedöma situationen ska det till något oerhört speciellt för att vi ska lägga oss i. Det TU är till för är att granska händelser som skett bakom domarens rygg, säger Göran Nilsson.

Det här är alltså ett solklar fall där ni inte lägger er i?

- Det behöver inte betyda det, alla enskilda fall är ju olika. Men enligt den lilla praxis vi har så går vi inte in och ändrar när domaren har kontroll över situationen.

Ny videogrupp

Den för i år nyinstiftade videogruppen, som oberoende granskar regelvidrigheter på plan, gäller bara för herrallsvenskan. För att TU ska ta upp ett fall i någon annan serie eller cup, måste en extern part anmäla. Det innebär att någon (det kan vara vem som helst) måste anmäla Marta till TU för att slaget ens ska granskas. Helén Fagerström vet ännu inte hur hon ska agera.

- Klubben får ta det beslutet när de granskat bandet. Min avsikt är absolut inte att straffa Marta, men jag vill att händelsen ska uppmärksammas och fördömas av klubbarna och förbundet. Det hör inte hemma på en fotbollsplan. Marta är en förebild och därför är det extra viktigt att markera, hon är för bra för att syssla med sånt här.

Marta avböjde via Umeås klubbledning att kommentera händelsen.

David Tanentsapf