Sveriges final i Algarve cup inställd

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

PARCHAL. Sveriges finalmöte med Holland i Algarve Cup ställdes in efter väderkaos.

Caroline Seger konstaterar att hon aldrig har upplevt något liknande – och att oturen fortsätter förfölja förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Han har haft det tufft. Först med Danmark som inte dök upp, sedan har nästan tre matcher regnat bort och så nu det här, säger Seger till Sportbladet.

Sverige har stått för en bra insats i årets upplaga av Algarve Cup. På vägen till finalen hade Peter Gerhardssons lag slagit Kanada (3–1), kryssat mot Sydkorea (1–1) och till slut säkrat gruppvinsten mot Ryssland (3–0).

Mot Holland skulle förbundskaptenen ha återgått till en 3–4–3-formation – men matchen blev aldrig av. Orkanvindar och skyfall ledde fram till att arrangörerna tog beslutet att ställa in.

– Tråkigt, lite antiklimax. Vi ville verkligen spela, säger Kosovare Asllani som var en av de som inte tyckte att vädret var fullt så extremt.

– Vi är ju från Sverige, vi har spelat i sånt här väder förr. Men jag förstår det samtidigt, planen var riktigt vattensjuk och med tanke på skador och sånt så var det nog smart ändå.

En drös svenskar har varit på plats under veckan och stöttat och var glada trots inställd match.

– Det är otroligt, fantastiskt. Jag vet inte om det är samma människor varje år, men vi har alltid mycket fans här. De är kanske här på husvagnssemester eller något, säger Asllani.

”Aldrig varit med om något sådant här”

Caroline Seger hade en annan syn på väderupplevelsen jämfört med lagkamraten.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här förut, säger Seger.

– Man hade ju gärna spelat det här matchen, det är inte varje dag man får uppleva finaler.

Hon påtalar att förbundskapten Peter Gerhardsson har hamnat i en del prekära sitsar sedan han anlände i augusti förra året. Inte minst i samband med VM-kvalmatchen mot Danmark som ställdes in på grund av en dansk spelartvist med förbundet.

– Vi har haft lite såna situationer med Peter, han har haft det tufft. Först med Danmark som inte dök upp, sedan har nästan tre matcher regnat bort och så nu det här, säger Caroline Seger.

Gerhardsson håller med om att hans första tid möjligen kunde ha gått lite smidigare.

– Det händer saker kan jag väl säga. Är väl 25:e året de kör den här turneringen nu och den har väl antagligen aldrig ställts in tidigare. Klart att det skulle hända nu, säger Peter Gerhardsson och skrattar.

”Konkurrensen har ökat”

Överlag är han nöjd med veckan som har gett många positiva intryck.

– Konkurrensen har ökat efter den här turneringen trots att vi har haft en del skador och folk som är borta. Så vi åker verkligen stärkta härifrån. Det är många som känner att de kan vara med, säger Gerhardsson.

Caroline Seger menar att landslaget lyckas anamma den ”nya” förbundskaptenens filosofi mer och mer för varje dag.

– Där är en trygghet kring hur Peter och Magnus (Wikman) vill spela, alla vet sina roller. Då är det enklare att veta vad man ska göra på planen. Det känns som att vi har kommit en bit på vägen även om vi har en bit kvar, säger Seger som fick dela bucklan med holländarna i en improviserad ceremoni inomhus.

– Jag sa till henne att om hon inte höll i den hårt så skulle jag ta den och springa. Men hon släppte den inte haha.

Foto: FRIDA FAGERLUND
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM