Asbaghi: ”Östersunds spel mer vägvinnande än Malmös”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR N
FOTBOLL

GÖTEBORG. Med en ny taktik ska Magnus Pehrsson ”snurra till det ytterligare lite i huvudet” på IFK Göteborg.

Men Blåvitts tränare är inte orolig .

– Deras taktiska flexibilitet sticker inte ut. Malmö har en bänk som förändrar matcherna, säger Poya Asbaghi.

Malmö FF mot IFK Göteborg är inte bara ett möte mellan svensk fotbolls mest framgångsrika klubbar.

Lördagens kvartsfinal i Svenska Cupen är också en taktisk duell mellan två fotbollshjärnor där även tränarsnacket på förhand handlar om att skicka ut rätt signaler.

Snurrar till det hos IFK?

Efter att Malmö FF spelat 2–2 mot Nordsjälland med en mer defensiv 4–4–2-taktik i tisdags sa tränaren Magnus Pehrsson till Kvällsposten:

– I dag kände vi att vi ville behålla vårt 4-4-2 och valde att pressa på ett annat sätt. Att ha med den formationen när vi spelar mot ett Göteborg som antagligen kommer med tre mittbackar gör att vi kan snurra till det ytterligare lite i huvudet på dem.

Men IFK Göteborgs Poya Asbaghi ler åt det påståendet:

– Så mycket griller sätter det inte i huvudet på oss. Vi är också rätt flexibla så han ska inte underskatta det hos oss. Det är inte deras taktiska flexibilitet som sticker ut, säger Blåvittränaren.

Ser ut som en förändring

– Malmö har en bänk som gör att det ser ut som att man gör en förändring, men det är egentligen bara en jävligt bra fotbollsspelare som kommer in. Beröm till Malmö FF:s trupp på det sättet. Men det är inget som man taktiskt får huvudbry för, säger Asbaghi som säger att han tror sig ha bra koll på vilket lag Pehrsson kommer ställa upp med:

– Jag tror Jeremejeff startar oavsett. Och Rosenberg gjorde ett väldigt fint klackmål senast.

Malmö FF har blivit svenska mästare fyra av de fem senaste åren och dragit ifrån IFK Göteborg i mästerskapstabellen, nu med 20 titlar mot IFK Göteborgs 18.

Ännu större skillnad har det blivit ekonomiskt. MFF har ett eget kapital på 457 miljoner kronor och nära 188 miljoner kronor i likvida medel.

IFK Göteborgs egna kapital är på 10,4 miljoner kronor och man hade 11,6 miljoner kronor i likvida medel vid årsskiftet.

Det håller på att bli en alltmer uppdelad allsvenska sett till förutsättningarna. Hur ser du på det?

– Jag håller med och det är bara att se hur vissa lag har rustat. De plockar från hyllor som inte någon av oss andra kan mäta oss med, säger Poya Asbaghi.

– Men jag tror allsvenskan kommer bli jämn ändå. Det finns inga givna matcher som man helt säkert kan säga att man vinner, eller där är vi helt uträknade.

– Det jag hoppas på, när de lagen plockar från helt andra hyllor och blir så starka, är att det ger slagkraft i Europa. Det ser jag för svensk fotbolls skull. Det får bli den fördelen.

Kan Malmö vara ett lokomotiv?

– Östersund var det på ett bättre sätt. De hade ett spel som blev mer vägvinnande i Europa, säger Asbaghi.

”MFF inte Barcelona”

IFK Göteborgs födelsedagsbarn under fredagen, Tobias Hysén, som fyller 36 år, hyllar Malmö FF för deras framgångar under senare år men menar också att skillnaderna mellan lagen inte är så stora:

– Samtidigt spelar vi i samma serie och det är fortfarande elva mot elva. Det är inte Barcelona vi ska möta. Sen har ju Malmö en helt annan styrka och bredd än vad vi har, säger Hysén till Göteborgs-Posten.

– Vi måste göra en jävligt bra match för att komma därifrån med något bra men det tror jag att vi kan göra. Det handlar om att gå in och spela för det och vara på tå och följa vår taktiska plan. Jag tror vi kommer kunna överraska många i år.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20