Oron sprider sig i England kring VM efter spionattacken

Foto: Sergei Grits / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

England klargjorde tidigare i veckan att de kan dra sig ur fotbolls-VM efter attacken på den MI6-spion som ska ha spionerat på Ryssland.

Och nu sprider sig oron i landet.

Incidenten har nämligen fått huvudsponsorn McDonalds att tveka på säkerheten under mästerskapet.

Det var i söndags som den tidigare Rysslandsspionen, för brittiska MI6 räkning, Sergej Skripal hastigt insjuknade under ett besök i ett shoppingcenter i Salisbury.

Han och hans dotter tros ha blivit förgiftade av personer med ryska intressen.

Enligt brittisk polis användes nervgift vid händelsen och Skripals tillstånd beskrivs fortfarande som kritiskt.

Kan komma att bojkotta

Händelsen i Salisbury fick landets utrikesminister Boris Johnson att i ett uttalande gå ut och berätta att detta kan leda till konsekvenser för landets deltagande i VM senare i sommar.

– Om Ryssland visar sig vara inblandat i det här har jag svårt att se England delta i VM som planerat, sa han då.

De senaste dagarna har oron spridit sig i Storbritannien och i efterspelet från Salisbury har den brittiska delen av McDonalds funderat på att inte skicka inmarschbarn, som tidigare planerat, till Ryssland i sommar, uppger Daily Mail.

100 barn kommer

Storsponsorn har skjutit på beskedet och bojkotten kan komma att träda i kraft i fall de känner att barnens säkerhet inte kan garanteras.

– Varje land kan själv bestämma i fall de vill gå med i vårat sponsorsamarbete med mästerskapet och England har ännu inte gett oss något besked för deras planer för VM, säger en talesman för McDonalds till den brittiska tabloiden.

Flera företag runt om i världen kommer fortfarande att skicka inmarschbarn till Ryssland och i dagsläget beräknas cirka 100 barn från 30 nationer komma till VM.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

M16